сряда, 6 август 2014 г.

Отец Григорий: Приютът на отец Иван има готовност да приеме 42-ма пострадали от наводненията

Снимка: Ина Попова и Българска патриаршия

Отец Григорий (Григор Димитров) е син на отец Иван от Нови хан. Той пое неотдавна приюта от своя баща. Пред novinite.bg свещеникът заяви, че има готовност да приеме 42-ма пострадали и най-крайно нуждаещи се от наводнението в гр. Мизия и околността. Приютът е готов да предостави къщи в с. Якимово, които са подходящи за обитаване. Отец Григорий коментира, че въпреки очакваната лоша реколта, пострадалите от бедствието ще могат да разчитат и на скромна прехрана. Така, макар и с подръчни средства, хората ще имат покрив над главите си и храна. 

-Отец Григорий, колко човека можете да настаните в приюта в с. Якимово, има ли вече настанени при Вас?

Все още няма настанени хора. Баща ми /отец Иван-б.р./ е разговарял с кмета на гр. Мизия и има сформиран кризисен щаб. Изчакваме да спадсне нивото на водата, а някои от хората искат да си се върнт в домовете си, не искатн да ги изоставят. Ако се стигне до там, че комисия определи, че жилищата са опасни и няма как да се живмее в тях, тези хора ще бъдат настанявани в домове на близки в селата, или в града. Баща ми е заявил готовност, че може да приемем 42-ма човека. Село Ясимово е на 40 км. от гр. Мизия. Това улеснява начинанието. Хората, ако си преценят, чуе имат нужда от нашата помощ, могат да бъдат настанени.

Какви са условията, които се предлагат в с. Якимово?

Това са къщи, които са обитаеми,готови са за ползване. Има легла, оформена е кухня, има нормални условия за живеене.

Колко време биха могли да останат в тези къщи хората?

Никой няма да ги изгони, докато си възстановят домовете. Едва ли ще останат вечно, всеки иска да се върне в дома си, но докато имат нужда, ще могат да останат в тези къщи. Не пноставяме срокове, за месец и два дена, или два месеца, кой, колкото може и иска може да остане при нас в тези къщи.

От какво имате нужда сега, как могат да Ви помогнат фирми, общини, отделни граждани, за да посрещнете пострадали от наводнението?

Едва ли ние сме най-нуждаещите се. Къщите, които предлагаме в с. Якимово са старички, не са нови, повечето са на гредоред. Има малко течове от покривите, керемиди има за смяна. Ремонтни дейности са необходими, но ние си ги извършваме, постепенно, когато и колкото можем. Това обаче изисква пари. Трябва да се купят нови керемиди, строителни материали, това изиска средства. Имаме нужда от ремонти, но въпреки това, в тези къщи може да се живее, не са опасни, нито са с лоши условия.

Говорено ли е с кмета на гр. Мизия, ще бъдат ли изготвени списъци с най-крайно нуждаещите се?

Изчаква се да падне нивото на водата. Едва тогава ще се преценява, които хора ще се върнат по домовете си и кои няма да могат поради различни причини. Тогава ще видим, кои хора ще имат необходимост да дойдат при нас.

Как ще се организира изхранването в с. Якимово?

Ние осигуряваме и прехраната, както и до сега, ще храним хората, които имат нужда от такава помощ.

Вашият баща отец Иван спомена, че реколтата, която са очаквали е доста слаба, заради дъждовете, при Вас какво е положението, ще има ли достатъчно продукция ,за да изхраните нуждаещите се?

Да, тежка година е, и при нас не е по-различно. Имаме посеви, но едва ли реколтата ще е добра тази година.

Получавате ли някаква помощ от църквата за настаняването на пострадалите от гр. Мизия и околността?

За нас не, митрополиите са автономни и всеки митрополит си решава, дали има възможност да поеме хора в даден манастир, църковен имот, където има подходяща леглова база.

За novinite.bg

Няма коментари: