петък, 8 август 2014 г.

КАСТИНГ ЗА ГОТВАЧКИ В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР…!

Снимка: www.nasamnatam.com

В Троянската света обител тече кастинг за готвачки! Източници от манастира обясниха, че новият игумен кани различни дами, които да готвят и ястието на която му хареса, бива одобрена за следващия кръг…!

Манастирът се превръща в модерен хотел. Текат мащабни ремонти, докато хората в Мизия нямат покрив над главата си, а игуменът вече обитава патриаршеския апартамент, изживявайки се вероятно като следващ носител на бялото було…! Един от архимандритите е настанен в апартамент с хол, кухня, 2 спални и три…/!!!/ бани…! Човекът, който е назначен да отговаря за най-блажната работа в манастира – горите, обитава монашеска килия, кабинет и две бани…!!!

Част от обвиненията към предишното монашеско братство, което беше разгонено от новия игумен бяха, че живеели в разкош. Ако това е така, защо се наложи такъв масов ремонт в манастира, при това преди празника на 15 август!? Ако наистина е имало такъв разкош, защо не влязоха направо в него да живеят и новите в разкоша, а започнаха ремонти, които да направят от манастира модерен хотел?

Оказва се, че монашеските килии не са били ремонтирани сериозно от 1985 г., освен боядисване и уплътняване на вратите със силикон, за да не духа през зимата.

Монасите, когато приемат да станат такива дават няколко обета, единият от които е обричането на бедност – нестяжание. В Троянската света обител обаче игуменът живее в патриаршеския апартамент, а монаси обитават огромни апартаменти, каквито предишното братство дори не си е и помисляло да прави.

Какво излиза, смениха предишните монаси, защото били неморални, макар че доказателства за това няма, има само подозрения и манипулации. Докараха нови монаси, нов игумен, които били морални и именно така морално те си живучкат в едни просторни мега-квартири, с по няколко спални и бани…! Това ли е нестяжанието, за това ли са станали монаси!?!?!? Вероятно така живеят и монасите на Атон..! Едва ли…!

Проблемът обаче не е само с външното изразяване на монашеството, проблеми има и отвътре. Вече се служи само по една утреня и една вечерня – по около 20-тина минутки. Монасите стават от сън в 8 ч…и вероятно се чудят в коя от няколкото си персонални бани да си умият очите...! Само за сравнение, службите на Атон /Света гора/ започват между 3,30 – 4,00 ч. сутринта и продължават до към 7 ч.…! В троянската света обител, където старите, така наречени „неморални” монаси служеха от 6.30 сутринта, новите вече доволно си поспиват…! Че защо да стават ранко завалиите, службите ще почакат, по-важен е бизнесът, Господ също може да почака…!

Преди, при предишното братство се е служела литургия всеки ден, сега – само в събота и неделя! Няма смисъл да се престарават братята, нали те са ”по-морални” от старите, достатъчно е да се довърши, колкото се може по-скоро хотелът, наречен „Троянски манастир”, защо ли, защото от там ще потекат „пеньонзи” /пари/, а това, както знаем е коджа благинка, особено пък за изгладнели монаси, които сега заръфаха богатата ставропигия като бенгалски тигри – охранена африканска импала. Сега им е паднало, но защо се учудваме, нима в държавата ни е по-различно…!? 

2 коментара:

Анонимен каза...

ne e vqrno v manastira se slyzi vseki den

Porthos (arbiter elegantiarum) каза...

Да-ам, ама ако са верни другите неща, значи се служи на дявола, ако се служи всеки ден...