сряда, 6 август 2014 г.

Лявото ли одеснява, или дясното – олевява!?

Снимка: www.dnevnik.bg

Кабинетът „Орешарски“ „сдаде“ властта на новият премиер на служебното правителство – проф. Георги Близнашки.

Снимки от всякакъв ъгъл обиколиха медиите и социалните мрежи и ако човек се загледа по продължително, вероятно ще стигне до един твърде екзотичен извод. Уж правителството на Орешарски беше ляво, защото зад него стоеше основно БСП, освен ДПС и „Атака“ /до един момент/, а премиерът беше десен, или поне произлизаше от дясното политическо пространство. 
Новият премиер Близнашки пък формално ще ръководи дясно правителство, защото президентът Плевнелиев е десен човек, съдейки по това, че произлиза в политическо естество от партия, която се самопровъзгласява за дясна. В същото време, премиерът Близнашки пък е бивш функционер от лявото политическо пространство, в качеството си на бивш депутат и член на БСП.

Какво излиза, формално лявото правителство се ръководи от десен премиер, а формално дясното  от ляв!

Тази кръстосана зависимост звучи странно и създава усещането за политическа безтегловност и ефирност на хаоса. 

В Правителството на Орешарски имаше откровено „десни“ хора, като например министърът на културата, но, той също беше част от едно ляво правителство, защото „опорните точки“ течаха в посока от управляващата, макар и опозиционна, БСП към Министерския съвет. 

Как да се ориентираме, дали едно правителство е ляво, или е дясно...? Всъщност, това едва ли има особено голямо значение, особено, когато говорим за служебно правителство, което има за основен приоритет – да подготви изборите и да „крепи“ държавата до следващото редовно правителство. 

Колкото до хората в кабинета „Близнашки“, те всички са експерти в дадени области и въпреки, че ги иронизираха, че не били възпитаници на „Харвард“, защото някой си имал само две седмици специализация там, това едва ли ги прави по-малко експерти, отколкото наистина са. Или иначе казано, някои  предишни и това нямаха като специализация...! 

За novinite.bg

Няма коментари: