петък, 22 август 2014 г.

Кръст указва посоката към тоалетна в Троянския манастир...!


Снимка: imotibroker.com


Кръст указва посоката към тоалетната на владишката трапезария в Троянската света обител. Това показва снимка от официалния сайт на Синода. Въпросният кръст е изработен от момчета, учили в Троянския манастир. Тук е имало държавно занаятчийско училище, където децата са живеели и са се обучавали. Те са правили кръстове и различни потребности за манастира и скитовете. Само иконостаси и проскинитарии не са били изработвани, защото те са реликви и се правят само от майстори. Трудът на тези момчета, които са учили в манастира почти до идването на комунизма в България, е обзавеждал също скитове, църкви и манастири.




Въпросният кръст се нарича „венчилка“ в чест на победата на Христос над смъртта. Той е бил поставен над иконостас, а сега указва посока за нужник...! Много „църковно“, нали...!?

Пак в официалният сайт пише, че „...някои от поклонниците, които имаха възможност да преспят в манастирския комплекс, бяха възхитени от изцяло обновените стаи в монашеското крило - изциклен под, нов санитарен възел, нови легла и постелки и др. детайли, които говорят за изискан, но скромен, манастирски начин на подредба“. Да оставим настрана това, че в монашеска килия може да влизат само двама души, различни от обитателя й – майката на монаха и неговият духовен старец, поне така ни е известно.

Хубаво де, след като монашеските килии са готови, защо в тях няма монаси, къде са монасите, защото това все пак е манастир, а не туристически комплекс...?! Второ, след като същите килии са готови, защо „наличните монаси“ /а той май е само един архимандрит.../ все още спят в апартаментите /в случая, в този на червената принцеса – другарката Людмила Живкова/...? Монашеско ли е, да се обитава лукс, когато на монаха се полага скромна килия...? Нали говорим за аскетизъм, за нестяжание, а какво става – лукс и гуляи...! Като казахме гуляи, прави впечатление, как и на снимките, които бяха публикувани от празника на манастира, преобладават тези на софрата. 

Показват ни какво са яли и пили, а всъщност, едва ли това е толкова важно, особено при положение, че хора страдат от недоимък в Мизия и на много други места, които бяха засегнати от наводнения тази година! Това ли е личният пример - „хората гладуват, а ние преяждаме със скумрийка..!?“. 




Но нека да не се заяждаме, защото някой може да си помисли и това...! Да обърнем внимание на друго. В Троянския манастир е изградена тронна зала! Да, истинска тронна зала, сякаш това място е царски дворец! Има трон и два по-ниски стола до него, скъпи мрамори, турски, седефени масички....! Навлизаме явно в „ориенталското“ ново крило на Троянския ПРАВОСЛАВЕН / все още...!/ манастир!!!



И на фона на всичкото това разточителство – проблем,...биг проблем! Ставропигиите били облагани с високи данъци за вода! Рилският манастир плащал огромен данък за чешмите наоколо, въпреки, че водата била от извори, а не от тръби на държавно предприятие! В Бачковския манастир дори, бившият игумен епископ Борис наредил да се затвори чешма, защото не можели да плащат данъка й! Добре де, разбираме, че е абсурдно да се плаща данък за нещо, за което държавата няма никакво право да изисква пари, все пак говорим за изворна вода...! Само че, как се връзва това, че Църквата няма пари за данъци, пък в същото време в Троян са се „опнали“ едни скъпи мрамори, строят се тронни зали и други чудеса....!? Да не би да се подготвя идването на монархията у нас, що ли...!?

Добре е, когато се прави нещо, все пак първо да се помисли, поне малко, защото иначе някак започва да намязва, че един епископ се изживява като абсолютен монарх, за сега само в манастира, а по-късно – в цялата ни Църква...!

Манастирът е място за покой, за усамотение, за молитви, предимно за молитви, което трябва да е пределно ясно на църковниците ни, и тези в Троян, и тези в София, защото манастирът е ставропигия, ще рече – подчинен е на Светия синод на БПЦ...! 

Няма коментари: