понеделник, 25 август 2014 г.

ДЕМОГРАФСКИ ФЕНОМЕНИ В СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРИЯ

·        Как ромите станаха турци

·        Икономическите промени поведоха след себе си демографски процеси, които предизвикаха религиозни изменения.





Роми от квартали в Пазарджик се пишат по регистрите на населението, турци и мюсюлмани. Процесът не е от вчера и от днес. Все повече роми в страната се пишат турци като етнически произход и по този начин изкуствено променят състава на етносите в българската националност. Процесът е особено интересен, защото има предистория, а тя датира от много години.

Ромите, или както си ги знаем – циганите винаги са били особено силно вярващи, религиозни. Баба ми навремето казваше, че циганите може и хляб да нямат, но на Гергьовден на софрата винаги ще имат агнешко. Те особено тържествено честват празниците, посветени на Пресвета Богородица. Винаги тези дни за тях са повод да съберат семействата си, да се почерпят, дори и да нямат пари за това, винаги намират, това е повод за празник, за нещо, което те изживяват така, както според тях трябва да бъде.

И изведнъж, ромите масово започват да се пишат турци! Защо се случва това, каква е причината за едно такова масово явление? Ако беше единичен случай, нямаше да направи впечатление . Всъщност, няма  проблем в това, че един етнос, решава да се изживява като друг, въпросът е, ЗАЩО се случва това. В дъното на всеки един процес, винаги има първопричина, която обяснява смисъла и значението на онова ,което реално се случва. Така е и в случая.

Парите, които текат към страната ни от години от арабския свят са видими и са факт. Това обаче не е нещо, което не можем да си обясним. Преди години имах възможност да пътувам до Сараево, в Босна и Херцеговина. Така се случи, че ходих там два пъти в рамките на не повече от една година. Първо видях строителството на една много голяма джамия, която ми привлече погледа, защото на фона на всичките разрушения от войната в бивша Югославия, тази постройка се открояваше с яркочервения си мрамор, който беше използван за облицовка на всичко, включително и на минарето. Личеше си, че са хвърлени много пари, но все пак това беше строеж. Сметнах, че като всичко на Балканите, този строеж ще продължи с години. Само няколко месеца по-късно отново бях в Сараево и джамията не само беше завършена, но и функционираше като действащ храм.

Парите правят всичко, както навсякъде и както за всичко, когато има средства, нещата се случват!

Така е и у нас, арабският свят финансира ислямските движения, за да се гарантира свобода на вероизповеданията, а такава разбира се се гарантира, защото България отдавна е демократична държава.

Ромите, ако се запишат като роми, няма да получат нищо, освен височайшата привилегия от много години, да не си платят тока и водата и те да не им бъдат прекъснати, по традиция! Ако обаче същите роми се запишат в регистрите като турци, тогава ислямските фондации, същите, които са финансирали вероятно и строителството на въпросната джамия в Сараево, предоставят средства за образование, за културна идентификация на така наречените „прозелити”-/новопокръстени/, за да бъдат те истински приобщени към ислямските традиции и битност.

Така изведнъж циганите/ромите от пазарджишките махали се превърнаха в турци, не защото са получили прозрение от Аллах, а единствено и само, защото от името на Аллах идват пари. Е, разбира се някои от тях вероятно са приели истински и със сърцето си Исляма като вяра, но едва ли това е масово явление.
Циганите/ромите винаги са били по-силно вярващи от нас българите. Това е феномен, но и си има своето лесно обяснение.

Ромите винаги са били не особено контролирани от властта по времето на комунизма. Те просто винаги са били свободни души, бунтари, които се подчиняваха формално на авторитета на властта. Именно заради това и вярата им беше по-истинска, по-реална и по-силна!

Приемането на Исляма така масово днес не може да се съотнесе към тази им силна вяра, не може да намери никакво логично обяснение освен това, че мизерията, в която ромите изпаднаха ги накара да се променят. Така от силно вярващи православни християни, те са склонни, поне някои от тях, да променят, по всяка вероятност външно, формално вярата си, за да се препитават, за да получат пари. Феноменът е не само български, но и балкански, защото такива процеси се наблюдават и в други балкански държави като Македония, Албания, Сърбия и Босна и Херцеговина.

Икономическите проблеми постепенно формират процеси, които неизбежно и очевидно водят до формални демографски промени. Това е нещо, което можем да си обясним с промяната в политическите режими на Балканите през последните 25 години, както и с колосална, почти революционна промяна в съзнанието на балканския човек. Той от един роб на работата си, на партията и на политическата догма, се върна към истинската си същност на мислещ човек. 

Липсата на икономическа стабилност и битова уравновесеност обаче го доведе до състояние, в което той трябва да прави компромиси, а продължителността на преходите от комунизъм към демокрация на Балканите, предизвика паническо търсене на онази сламка, която да осигури поне екзистенц-минимума за живот. 

Така икономическите промени поведоха след себе си демографски процеси, които предизвикаха религиозни феномени, каквито днес наблюдаваме в Пазарджик и околностите!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България” в София

Снимки от интернет.

Текстове на снимките:

Снимка 1 – Съпругите и привърженичките на имамите, които бяха съдени в Пазарджик, бяха съкрушени от това, че не ги разбират, н и те не обясняваха, какво точно искат. Снимка: dnes.dir.bg

Снимка 2 – Все повече роми се пишат турци, за да получават пари от ислямски фондации. Снимка: www.vesti.bg

Снимка 3 – Агитацията в ромските махали е изключително активна, защото именно там тя може да има ефекта, който преследва – нови души за Исляма! Снимка: www.vestnikataka.bg

Няма коментари: