понеделник, 27 юли 2015 г.

„HISTORIA ARCANA” – ФАЛШИВИЯТ ПРОФИЛ НА ФАЛШИВИЯ ЧОВЕК

Все повече съвременни хора имат профили в социални мрежи. Във века на информацията, това е все по-популярна форма на общуване. Това е въпрос и на някаква форма на модерна самоизява. Както се казва, ако не постнеш снимки в социалната мрежа, къде си бил, то значи, че въобще не си бил там! До такава степен социалната мрежа вече е част от нашия живот, че сякаш се превръща в нещо като клонинг на ежедневието ни.

Интернет обаче дава възможност да „ъпдейтваш” „ТТ-данните” си постоянно, при това така, както ти харесва. С една дума, можеш да си направиш колкото си искаш профили. Дори да има ограничение за един профил, регистриран от един и-мейл-адрес, то нищо не пречи, човек да има много и-мейли и по този начин да има и много профили в една или няколко социални мрежи.

Това създава един от феномените на съвременната комуникация – многоликост на себеизявлението. Човек може да бъде всякакъв и всеки. Това е едно фатално разрояване на личността, която може да се проявява в различни свои форми от различните си профили. Това е и един от начините за невероятното развитие на интернет-троловете.

Фалшивите профили ни осигуряват анонимност в социалната мрежа и така ние се считаме за недосегаеми и формално – над закона! Фалшивите профили обикновено издават комплекс за свободно волеизявление, под един или друг страх – оправдан или неоправдан, в една или друга степен.

Феноменът на формалното анонимно общуване има и своите метастази – арогантност и безапелационна категоричност. Анонимниците обикновено са арогантни в поведението си и почти винаги говорят от последна инстанция – те знаят всичко, за всеки, по всички теми и тяхното мнение е най-меродавното. Това е закон, който всички останали трябва да спазват, според онези, чиято самоличност е индиректна.

Всъщност много фалшиви профили са реална възможност да се каже истината, такава, каквато авторът иска да я заяви. Това е синдромът „Прокопий Кесарийски” – византийски автор от VI в. Той творил по времето на византийския император Юстиниан Велики–един от най-големите нормотворци на империята.

Денем Прокопий пишел официалната история, като спазвал етикета – да пише само хубави  неща за властта. Нощем той пишел така наречената „Тайна история” – „Historia Arcana”, където казвал истината са управлението на императора и развратната му жена.

Днес обаче, синдромът „Прокопий Кесарийски” издава безсилие, безхарактерност и най-вече - професионална безгръбначност на пишещите. Анонимността е личностен недостатък който функционира на принципа на доноса – подаване на информация по подмолен начин, с цел – дискредитиране от разстояние.


Това е сериозен морален проблем на двустранната мега-комуникация, който се пренася в почти всеки интернет-форум на почти всички медии в съвременната информационна система. 

За sbj-bg.eu

Няма коментари: