понеделник, 13 юли 2015 г.

В ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР ОБЪРКАХА ДВЕ ИКОНИ…!?

Снимка: www.manastir359.com
Отново получихме писмо, подписано от наш читател, на когото спестяваме и името, и пола, от Орешак. Този път, ни е предоставена информация за така нареченото бдение, което шумно се рекламира през медиите и което трябваше да е в чест на чудотворната икона на Света Богородица Троеручица в Троянския манастир.

Първо, едва ли бденията, които са значително по-често явление на Атон, са рекламирани в гръцките медии, нещо, което по незнайни причини се превърна в медийна сензация у нас.

Второ, в писмото си до нас, нашият читател от Орешак ни пише, че „…този празник никога не се е празнувал в манастира ни, аз живея тук откакто се помня и няма такова нещо, ние си знаем 15 август, това е. Направихме справка в интернет и се оказа че този празник на иконата е на 28 юни, а не както сега го представят на 12 юли, това е стария стил, който не е въведен в църката ни.

Всъщност, празник на икона има, по руска традиция. Това обаче е празник на иконата Света Богородица Троеручица-Хилендарска, който при това се празнува на 11 юли, но по-интересното е друго.

Нашата икона е копие на въпросната хилендарска икона, но нашата има своя собствена история и също е чудотворна. Тя дори е различна по техника на изображение. И още нещо, нашата икона се чества именно на 28 юни, защото това е новият стил, който за добро, или за не толкова, е официален календар в БПЦ. А сега се спазва старостилна дата….! Няма лошо, но защо се прави това, а и така ли ще се празнува от тук нататък – по стария, или по новия стил…?!?!?! Не за друго, ами поне хората да знаят…

„…Този игумен си пише активи по този начин ли, да кажат хората ето той служи, и т.н…а как да вярваме, като го знаем какъв е…” , /следват две квалификации, които спестяваме на читателите ни…!/, пише още читателят ни в писмото си до „Православни новини”.

Има и нещо трето. На бдението са присъствали около 15-тина човека, след шумната медийна активност за това. Певците и духовниците са били повече от богомолците. Като втори служащ е поставен скандално нашумелият йеромонах Василий Венков, персона нон грата в няколко епархии на БПЦ!

Имало е дори почерпка с отлежала ракия, която била правена от настоящото ръководство на манастира, и била...тригодишна...! Странно, как бързо отлежава ракията! Настоящото ръковоство на манастира е от малко повече от година, а ракията, която уж е правена от тях, е от....три години....!!! 

Величкият епископ Сионий неотдавна обясняваше, как е възможно Троянският манастир да е от времето на българския цар Петър, което го отдалечаваше съществено от историята на Хилендарския манастир на Атон. Според официалната история обаче, Троянският манастир е основан от именно хилендарски монаси. Сега същият епископ празнува хилендарска икона…! Странна еволюция…!

На така нареченото бдение са присъствали предимно хора от Видинска епархия. Там е бил и „розовият” владика, както и йеромонахът на 19 г. /!/, който е нежелан от Светия Синод в Троянската обител…!

На вечернята от местните хора е присъствала само една възрастна жена…! Ето какъв авторитет има към днешна дата „очистеният от порока” Троянски манастир…!!! Или иначе казано, напънала се планината и …замирисало на позастояло…! 

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: