сряда, 15 април 2015 г.

ЕДИН ПАТРИАРХ В…ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ…!


Патриарх Павле в сръбския градски транспорт, на път за "работното си място"!


Патриарх Павле на улицата, без охрана, без автомобил, без притеснения...! 

Една сутрин сръбският патриарх Павле видял голямо сборище на леки автомобили пред синодалната палата. Той е озадачен от това и пита свой спътник, какви са тези коли? Той му отговаря, че това са автомобилите на митрополити и епископи на Сръбската православна църква…! 

Тогава патриархът, известен със своята скромност, възкликва: „…А какво ли щеше да е, ако не бяха дали обет за нестяжание /доброволна бедност/….!!!”!
Темата за колите и „Ролекс”-ите в БПЦ е стара и доста изтъркана. Да, има ги, да, това е скандално и да, обетът за нестяжание е несъвместим с „Линкълн”-и и „Ролекс”-и..!

Един пример за това е именно предишният сръбски патриарх Павле, който отива „на работа” с градския транспорт…! Представяте ли си нашият патриарх да го видите в автобус 280 сутрин, на път към спирката на СУ „Св. Кл. Охридски”, за да отиде „на работа” в Синодалната палата, например...или пък, да видите митрополит Николай в тролейбус 13 от „Кючука” към гарата….!

Аз не си представям никой от нашите архиереи, независимо дали са епископи, митрополити, че и самият патриарх, да тръгнат да пътуват с градския транспорт!

Това е така, защото ако патриархът все пак е нормално да има и известна охрана, макар че е странно от кого се пази, от народната любов ли...., но все пак..., то за какво са им на митрополитите ни луксозни коли ..?

Ако ще пътуват с тях до София, добре, все пак например от Варна до София е доста път, нека да е по-удобно на епархийския владика, но иначе...!

Като виждаме, от какви пищни автомобили се изсулват наши архиереи, оставаме с впечатление, че или са мастити бизнесмени, или имат контакт с такива и кой знае, какви са заслугите им, за да ползват подобни луксозни возила…!

И накрая, нека пак да припомним думите на патриарх Павле: „…А какво ли щеше да е, ако не бяха дали обет за нестяжание…!!”!

За фейсбук-групата "ПРавославни новини"

Няма коментари: