понеделник, 27 април 2015 г.

ЗА МЕДИИТЕ И „ТЕЖКИТЕ СЦЕНИ”…!

Акушерка преби новородено в столична болница. Медиите гръмнаха. Появиха се коментари и в социалните мрежи. Хората изразяваха възмущението си, което понякога граничеше с намерения за откровена саморазправа. Имат право, защото това е деяние, което наистина предизвиква най-лошото у всеки! Не обаче това е темата на настоящия ни коментар.

Оказа се, че все пак камера е записала действията на провинилата се акушерка. На кадрите се били виждали действията й, как издевателства над бебето! Съдиите и полицаите, когато изгледали клипа, се били просълзили…! Факт.., да, така е…!

Насилието над новородено, насилието над какъвто и да е човек, насилието над каквото и да е живо същество е отвратително и отблъскващо. Това е проява на изключително низки човешки проявления, ако въобще тук думата „човешки” е подходяща…!

И изведнъж се появиха коментари, че видите ли, всички медии, които показали тези кадри, как една акушерка извършва насилие над едно невръстно бебе, били лоши медии.

Защо да са лоши медиите? Те са само ретранслатори на новини, те не създават новините, а ги показват, такива, каквито са. Проблемът не е в медиите, а в нас! Ние самите се отвращаваме от нас си и понеже медиите показват това, което ние правим спрямо самите себе си, на нас това не ни се харесва…! Ето къде е проблемът..!

Все медиите са ни виновни.., когато се показват масови палежи на живи хора от „Боко Харам”, когато се пребиват хора, когато се малтретират животни, обвиняват медиите, че показали кадрите…! А защо първо не се замислим, че вина имат не медиите, а тези, които извършват подобни разрушителни спрямо самите нас действия…!?!?!?

Колеги журналисти се изказват в социалните мрежи, как се гордеели че техните телевизии или издания не били публикували кадрите…! Добре, гордейте се, само че тези, които са ги публикували, не са го направили от перверзното желание да събират прословутите „лайкове”, а защото това е върховното право на обществото да бъде информирано!

 Да, разбира се трябва да има граница, защото не винаги всичко трябва да излезе на яве в своя чисто антропоморфичен „блясък”. Разбира се,че трябва да сме предпазливи, защото има хора с лабилна психика! Това обаче не може да оправдава самоцелното самоцензуриране, защото то е безусловен рефлекс на едно безвъзвратно минало.

Как са го решили колегите…? Популярният канал „Нешънъл Джиографик”, например, когато ще пускат подобни кадри, просто предупреждава преди клиповете. Декларации от сорта: „Следват тежки сцени”, не е проява на журналистическа слаботелесност, напротив, това е професионална коректност. Ако някой не може да понесе нещо, просто да не го гледа! Останалите все пак имат право на информация! Това не е извратен хедонизъм за нездравословни сетива, това е преди всичко ПРАВО…!

Дали една медия ще публикува кадри с насилие над бебе или ще ги спести на своята публика, е решение на медията, но хайде да не се правим на по-католици от папата, защото някак не ни отива…!


Сякаш ни стана навик, когато нещо искат от нас, ние да го усложняваме до такава степен, че в престараването си понякога ставаме дори смешни…!!!

За sbj-bg.eu

Няма коментари: