неделя, 26 април 2015 г.

КОЙ Е „КРАДЕЦЪТ НА ПРАСКОВИ” ОТ ТРОЯНСКИЯ МАНАСТИР?

Станислав Въчин раздава върби на Цветница, в Троянския манастир
 - 2015 г.
Очевидно не е общ работник, а е послушник...! 
Кой е Станислав Въчин, човекът, който беше обвинен за ограбването на касите за дарения на църквата в Троянския манастир? Той беше уволнен от епископ Тихон Тивериополски, след като в Деня на народните будители той развя българското знаме от камбанарията и би камбаната без разрешение. Тогава епископ Тихон бекатегоричен, че не става въпрос за политическо уволнение. Той подчерта, че Въчин няма право да бие камбаната по свое усмотрение.
Тогава Въчин се изкара патриот, борец срещу задкулисието, а се оказа един обикновен …нехранимайко…!

Епископът определи това като злоупотреба със служебното положение. „Аз съм предстоятел на храма и не мога да бия когато и да е камбаната. А тя е бита в 8 ч. по случай Деня на народните будители, църквата не е забравила, та той да ни подсеща“, посочи епископът пред „Нова телевизия”, преди време.
Тивериополският епископ припомни, че това не е първото провинение на иподякон Станислав Въчин и заяви, че той и преди е бил на ръба на уволнение.
Това се случи преди месеци. Днес обаче същият младеж се оказва, че е послушник в Троянския манастир, не общ работник, както твърди пред БТА игуменът на манастира – Велички епископ Сионий, а именно послушник – ще рече – кандидат за монах…! И този човек, който е заснет от камерите в храма, как обира касите, утре ще ни дава благословии…!
Има обаче и още нещо.

„Според свещеници от храма, както и някои от иподяконите в катедралата „Св. Ал. Невски”, оказва се, че е имало поредица от кражби. Изчезва сребърен кръст, както и портмоне на един и часовника на друг. Няма обаче доказателства, че именно Въчин е извършителят на тези деяния. Оказва се обаче, че когато момчето е уволнено от епископ Тихон, тези кражби спират…! 

Има и друга кражба, с разследването на която са се заели полицаи от столичното Пето районно управление на Полицията. От досието на същия Въчин са лъснали и други случаи, като например – кражба на лаптоп от Студентския град, където той отново е бил заснет с камера. Сега в катедралата „Св. Ал. Невски” също има камери, но тогава, когато са били извършени въпросните кражби, все още не е имало записващи устройства”. Това са думи на началника на Отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод на БПЦ-БП, Александра Карамихалева.

Според нея, хубаво е, че тези деяния излизат наяве сега, докато Въчин все още е цивилно лице, защото ако беше вече духовно лице, това петно щеше да падне върху цялата ни Църква и духовенството. „Слава Богу, че ще се разшуми, че ще се чуе и че този човек няма да стане монах…”, категорична беше г-жа Карамихалева.

„Такива хора винаги са намирали добра почва в Църквата, поради всеобщия наивитет и довери, което гарантират хората в тези среди. Подхожда се с едно отворено сърце и не се очаква някой да постъпи по този начин и заради това подобни хора наистина намират добра почва в Църквата”, посочи още г-жа Карамихалева.

Чест прави на Тивериополският епископ Тихон, че на практика запази достойнството на Станислав Въчин тогава, когато го уволни, а можеше да разкаже много повече. Чест прави на този български духовник, защото дори и днес, когато го потърсихме за коментар, той показа висотата на своя дух и подходи към въпросите ни с усмивка, без да се бие в гърдите, защото наистина имаше право на това, защото се оказа прав…: 

„Това е жалко. Не можех да говоря, какви ги върши и какво прави Въчин. Нямах доказателства. Изчезваха разни неща. Той каза, че някой му е откраднал часовника, но това явно не беше вярно. Това с биенето на камбаните беше чиста измама. Жалка история. В момента, в който казах, че има много изпити, които не е взел, той веднага се отписа от Богословския факултет. После беше при ранобудните студенти. После отиде в Троянския манастир. Ето какво стана с него. Жалко за такъв млад човек, имаше шансове, но…! Има такива хора, които продължават да правят мили очи тук и там. След историята с изчезването на лаптопа, Въчин отиде към Троянския манастир и историята остана така, дали има развитие, не зная. Жалко, жалко за такива млади хора, които си пропиляват младостта. Ако го вкарат в затвора, представете си какъв ще излезе от там – човек, пред който няма да има никакви задръжки!”. Това каза Тивериополски епископ Тихон пред нас.

Той подчерта, че е намерил подходящ начин да сподели пред игумена на Троянския манастир – Велички епископ Сионий, що за човек е Въчин, който се оказва, че е бил подготвян за монах там. Троянският манастир се напълни отново, но се напълни с такива хора, с досъдебни производства за кражби...! Това ли е обновяването на манастира, затова ли изгониха старите монаси, а един дори косвено убиха....!?!?!? 

УВИ, епископ Сионий не е взел под внимание предупрежденията на своя събрат…! Защо ли…? Какво е накарало игумена на този уважаван савропигиален манастир да прибере при себе си един потенциален крадец..!? Какво ли….!?!?!? Не искам и да мисля за това...! 


И накрая, публикуваме снимки на същия този Станислав Въчин, който раздава върба, очевидно на Цветница, в Троянския манастир. Въпросният е по подрасник, което означава, че е послушник в манастира. Именно послушник, а не общ работник, както твърди пред БТА епископ Сионий…! 

До кога.., до кога ще ставаме свидетели на подобни скандали с едни и същи хора, на едни и същи места, по един и същи начин….? До кога един епископ ще си развява арогантното безхаберие, а това няма да прави никакво впечатление на Светия Синод….? 

До кога,….Ваше Светейшество…???

За фейсбук-групата "Православни новини"



Няма коментари: