понеделник, 27 април 2015 г.

„ИНДИПЕНДЪНТ”: „ЖЕЛЕЗНИ ЗАВЕСИ” В ИЗТОЧНА ЕВРОПА, ЗАЩО…?

Бежанци във "Военна рампа" - София.
Снимка на автора. 
Из цяла Източна Европа – от Украйна, през Полша, до България - "железните завеси" в съветски стил, ще се издигнат отново на места, на които малцина биха очаквали преди половин десетилетие, се казва в анализ на британския вестник"Индипендънт".

Критикуват ни, че нарушаваме основни човешки права за свободно придвижване на хора, стоки и капитали. Само че, забравят една директивата на ЕС, че след влизането в първата страна членка на ЕС, бежанци не могат по законен начин да продължа по-нататък движението си из ЕС. От една страна има логика, защото така се възпира втора „случайност”. От друга страна обаче това си има и исторически реминисценции.

Последният византийски император Константин ХІ Палеолог поискал помощ от Европа срещу османското нашествие. Уви, Западът тогава неглижирал тази молба. Императорът загива в сражението с меч в ръка, ръководейки последните улични боеве, а на 29 май 1453 г., около 13,00 ч. на обяд, Константинопол паднал. Реакция се появила едва когато османците стигнали до Виена…!

Сега Западът отново се суети, ограничава бежанската вълна изкуствено в рамките на санитарен кордон, в който ние се оказваме, за пореден път, в центъра..! Какъв ще е резултатът от това…? Ами колелото на историята се върти…!

Разбира се, бежанците са хора, които няма къде да отидат, те бягат от ужаса на войната. Тук обаче се оказваме в невъзможност да направим за тях, каквото и да било, просто защото самите ние не можем да си помогнем на себе си…!
Упорито въздържайки се от по-остра реакция спрямо твърденията, че страната ни има задължения спрямо бежанците, със същия успех бихме могли да попитаме, дали освен задължения, нямаме все пак и някакви права…!?!?!?

„Антиимигрантските настроения в България са засилени. Това в съчетание със страха, че при преминаването на границата с Турция ще навлизат джихадистки бойци, е породило силната вътрешна подкрепа за укрепване на границата”, се казва в публикация на БГНЕС, в коментар по темата.

Всъщност, едва ли има по-нормално нещо от това една държава да се опитва да съхрани реда и сигурността в обществото си.

Само за сравнение, „преди 16 месеца, България е приемала по близо 100 бежанци на ден – по-голямата част сирийци, кюрди, иракчани и язиди. Сега, след издигането на първата част от оградата, броят е намалял до 150 души седмично”.

"През 2013 г. , условията за прием на бежанци бяха ужасни. Сега с помощта на Върховния комисариат и увеличаването на финансирането от ЕС, тези, които действително достигат бежанските центрове, се хранят два пъти дневно и живеят в обновени сгради", твърди Борис Чеширков, говорител на агенцията на ООН за бежанците в България.

Истината е, че българите вече не сме така толерантни, но това е условен рефлекс.

Да, трябва да приемем бежанци, хора сме, трябва да си помогнем едни на други, но нека това да става регламентирано, а не кампанийно – на КППТ-та, а не криминално – по поляни и баири през границата.


И още, когато приемаме бежанци и се чудим, как да им осигурим хляба, това не е бягане от отговорност. А когато ЕС ограничава пътя им към Европа, това не е проблем само на България, това е проблем преди всичко на ЕС!

За sbj-bg.eu

Няма коментари: