вторник, 28 април 2015 г.

БРАНИЦКИЯТ ЕПИСКОП КАДРУВА НА АНГРО В СОФИЯ

Ивайло - в дясно!
Всеки, който иска да стане дякон и свещеник в София, а и не само в София, може да стане такъв, без каквито и да е проблеми. 

Викарният епископ на патриарха – Браницки епископ Григорий прави наред, като на поточна линия, свещеници. Всеки, който изкара изпита, за него е достоен да стане свещеник.

Изпитът всъщност се състои от три части – пеене, теоретична част – обща за Християнството и някои текстове наизуст и третата част е богословска.

У нас по принцип се иска диплома, но ако се назубрят горните неща, човек може да стане свещеник и без да е завършил висше богословско образование!
Именно това е една от причините, пловдивският митрополит Николай да си създаде своя собствена духовна академия. Църквата не вярва на факултетите по Богословие. Не оправдаваме това, само даваме пример за една от възможните причини

За разлика от своите предшественици, настоящият софийски викарий е предприемчив „попо-производител”. Така свещеник става и Ивайло който е свързан с една странна част от старостилното движение. Това са старостилци, които отричат патриарха и епископата, както и отричат благодатта на БПЦ, като я наричат безблагодатна. И именно в тази „безблагодатна” църква иска да става свещеник същият този Ивайло! Молбите му за свещенство са били отхвърляни от предишните викарии, защото той е поставял условието да служи по стария календар.

Въпросният Ивайло е свързан много близо с поп Станой/йеромонах Харалампий. Последният беше низвергнат от Триадицки епископ Фотий, който представлява официално старостилството в България. Той е бил обвинен в присвояване на апртамент – имотна измама. Така поп Станой, оставайки без препитание се опитва да се върне в официалната БПЦ.

По-късно създава манастир в бащината си къща, става йеромонах при някакви неидентифицирани гръцки свещенослужители, а жена му става игуменка на манастира му, където той събира болни жени. Дали това не е опит отново да присвоява апартаментите и имотите им, не е ясно, но прецедентът, вече съществува, така че съмненията са основателни!

Въпросният гараж-параклис се нарича Света Злата.

Същият този свещеник/йеромонах е и действащ свещеник на БПЦ. Епископ Григорий знае за него и не предприема никакви действия! Въпросният манастир не е каноничен, защото не е осветен от владика. Въпреки това там се постригват монахини…!!! Това на практика е Църква в Църквата! Питаме, защо срещу този човек не е повдигнато църковно-наказателно дело, след като Браницкия епископ много добре знае за това, че той се представя за йеромонах, а в БПЦ той не е получавал такова ръкоположение?! Това обаче явно не притеснява епископа, който е и председател на епархийския съвет на София,...защо ли...?!?!?!

За фейсбук-групата "Православни новини"

1 коментар:

Unknown каза...

Вярно е,че въпросният попСтаной неканонично се представя за йеромонах,че събира монахини и т.н.,но защо трябва да се свързва с него всеки,който е имал "шанса" да попадне в енорията му като младеж,без да има представа,че онова,което проповядва Станой не езадължително вярно!По-късно въпросният Ивайло(вече дякон Йосиф)завършва софийската духовна академия и разбира,че календарния въпрос не е с догматично значение,както му е било внушавано от младини.Освен това той не споделя мнението и отношението на"старостилците"към висшия клир на БПЦ,напротив безкрайноги уважава,което не личи от вашите публикации.След като разбира грешното си отношение относно календара е одобрен за свещенослужител още при епископ Йоан,а не при дядо Григорий,който го ръкополага след като е минал всички изпити и процедури изисквани от БПЦ.Грозно е да се говори ,особено за човек ,когото не познавате и който в момента не го свързва нищо с гореспоменатите старостилци,освен уважението като към свещенослужител към о.Станой.Отец дякон Йосиф служи достойно на БПЦ и е несправедливо да обвинявате епископ Григорий,който правилно е преценил и го е ръкоположил,като е разбрал,че ще бъде достоен да служи на Бога и хората.