четвъртък, 26 юни 2014 г.

АРХИМАНДРИТ, ИЛИ АРХИМАНДРоИД...!?


Снимка: Фейсбук

На луд го направиха бедния архимандрит Пахомий от Троянския манастир. Без вина виновен стана. Наказаха го и го преместиха в Бачковския манастир, само дето никой не разбра, в какво го обвиниха, кога го признаха за виновен и кога пък успяха дори да го преместят в друг манастир! От достопочитаем архимандрит го обърнаха на архимандрОид, че и на цял целеничък дроид /дроидите са механични същества с изкуствен интелект, които действат във вреда на човека и другите видове/.

Можеха просто да го пенсионират, или поне – по-достойно да му намерят някакво послушание като монах, но не, наказаха го...!

В Устава на БПЦ-БП никъде не открихме данни за пенсионирането на свещеници и монаси, а това би следвало да е уредено там, защото нали това е Уставът, демек – Конституцията на Църквата.

Оказва се, че при пенсиониране, един свещеник получава по 50 лв. от Църквата, останалото е пенсия по вноските, които са му правени през годините, когато е получавал заплата. Само 50 лв....толкова струва свещеникът, когато остарее и не може вече да служи...! Това е така, без Търновска епархия. В София пък, престарелите ги пращат да четат молитви в храма „Света Петка“ под митрополията.

Архимандрит Пахомий бил престарял и не можел да служи....! това беше едно от обясненията. Ама въпросният архимандрит, дето го направиха на архимандрОид, е на 73 години. Как тогава да си обясним, че покойните митрополит Иларион Доростолски и дори патриарх Максим служеха на близо 100-годишна възраст...?! Нима те не са били добри служители на Светата ни Църква...?!

Е как те могат, а един доста по-млад архимандрит Пахомий – не може? Както казва една колежка – „ЩО“...???

Някога Мелнишкият епископ Генадий искаше да превърне Чекотинския манастир в дом за престарели монаси. Не стана, а можеше този проблем да се реши много по-достойно за хората, които са отдали живота си на Църквата. Така е в една Гърция например. Така е вероятно и в други държави, където има силна и действаща Християнска църква.

За фейсбук-групата "Православни новини" 

Няма коментари: