четвъртък, 5 юни 2014 г.

Татяна Дончева: Станишев ще надживее Тодор Живков като председател


Снимка: www.plovdiv-online.com

Татяна Дончева Тотева е български политик с юридическо образование. Участва в 38, 39 и 40-тото Народно събрание. На частичните местни избори за кмет на София през 2005 г. е кандидат на БСП, Български социалдемократи, ПДСД и ЗПБ и остава втора след Бойко Борисов с 31.5% от гласовете на втори тур при 30.1% избирателна активност. Заместник-председател на парламентарната група на Коалиция за България и на комисията по правните въпроси в парламента от 24 август 2005 до 25 юли 2009 г. Председател на Постоянната подкомисия за контрол върху работата на службите за сигурност и на службите за обществен ред от 5 април 2006 до 25 юни 2009 г. В началото на 1990-те години работи като прокурор в Софийската градска прокуратура. Главният прокурор Иван Татарчев я освобождава заради партийна пристрастност. На 21 април 2011 г. Татяна Дончева представя Движение 21, което се обединява „около каузата на промяната и европейското бъдеще на България“.


  • Г-жо Дончева, как ще коментирате решението на ДПС, заявено от лидера Лютви Местан, че ще има избори до края на годината?
  • Играе се шах, няма какво да бъде оценявано. Аз направих изявление още преди изборите, че върви процес на сближаване между ГЕРБ и ДПС. Очевидно топката се подава умело, като се тикат изборите в някакво по-удобно време. Местан е дал три ориентира и заяви, кой предпочита. Аз обаче не разбрах, като предпочитат избори в края на ноември, кое ще е добре да не се приеме бюджет? Това не ми се струва много премислено като дата, ако се има претенция за национална отговорност.
  • А кога според Вас биха могли да се проведат изборите?
  • Или трябва изборите да се дръпнат много по-рано, ако някой смята, че трябва да предаде властта, защото е по-добре следващият  да си прави бюджета, пък и да речем, БСП да си прави избори, без да е съвсем спаднала като влияние и като електорални възможности, или да се изкара годината, да се приеме и бюджета и тогава да се разпуска парламента. Това означава избори през март догодина. Слабото място на това, което предложи Местан е бюджетът.
  • Има ли според Вас конфликт между Станишев и Местан?
  • Не, не, тук става дума за това, че ДПС ще постави БСП в положение на прелъстена и изоставена. Въобще в политиката не може да става дума за конфликти. И БСП си има интереси, и ДПС си има свои интереси. Те си играят за тях.
  • При положение, че г-н Местан се изказва за предсрочни избори, това ще повлияе ли по някакъв начин на бъдещето на Станишев в БСП?
  • Не, бъдещето на Станишев, от мен да го знаете, е бетонирано. Думата „оставка“, произлиза от глагола „остава“. Той ще надживее Тодор Живков по продължително председателстване. За смяна на Станишев и на кръга му са необходими хора, които да имат хъс и сила. Там просто останаха прекалено много мижитурки, които няма да тръгнат да правят такова упражнение. Станишев ще си диктува ситуацията и понеже той знае, че делегати, депутати, мандати, произлизат от председателя на една партия, той реди листите, той ги подписва, в крайна сметка, мисля, че каквото и да е представяне на БСП, не може да влияе на отстраняване на лидера.
  • А виждате ли възможност за евентуални промени поне в Изпълнителното бюро на партията?
  • Не, това са мимикрии. Никой не знае ,кой е в Изпълнителното бюро. То много отдавна е придобило напълно сив и анонимен вид. Никой не знае, кой е там и то не решава нищо, само утвърждава това, което Станишев е поискал. В този смисъл, какъв е проблемът в Изпълнителното бюро, какво е създало то, какъв проблем е създало на председателя или на някой от кръга му? Тези хора правят едни привидни упражнения за промени, които смятат, че ще им дават ресурс на доверие, обаче то все е вариация върху фразата, че на Станишев са му криви някои други хора. 
За novinite.bg

Няма коментари: