четвъртък, 26 юни 2014 г.

СИНОДЪТ НАРУШАВА СОБСТВЕНИЯ СИ УСТАВ С НАКАЗАНИЕ НА ЙЕРОМОНАХ


Снимка: offnews.bg 

На 29 ноември 2013 г. Светият Синод наказа с аргос йеромонах Кирил от Троянския манастир. Новината беше съобщена от http://dveri.bg още тогава. Впъросът е, че официален документ не е бил връчен на въпросният обвиняем и той научава новината от медиите. Това обаче е важно, защото според Устава на БПЦ-БП, когато се налага аргос -  (от гръцки, букв. „недействащ”), това е за определен срок – от 15 дни до 6 месеца. Чл. 191, ал. 5 от Устава гласи: аргос е “пълно или частично запрещаване от свещенослужение и служба  от 15 дни до 6 месеца, с лишаване от възнаграждение в размер, определен от съда, но не повече от петкратния размер на брутното му възнаграждение”. 

Какво означава това? Според информацията на http://dveri.bg, аргосът на йеромонах Кирил е наложен на 29 ноември, поне така се казва в съобщението – “…Днес /29 ноември 2013 г.-бел. ред./  Св. Синод е наказал с аргос … йеромонах Кирил..”. 


Наказанието обаче вече не би следвало да е валидно, защото от 29 ноември крайният срок за изтърпяване е до 6 месеца, което прави до – 29 май 2014 г. В същото време, според Устава на БПЦ-БП, наказаният може да бъде лишен от възнаграждение, “но не повече от петкратния размер на брутното му възнаграждение”, - тоест до – 29 април, защото от налагането на аргоса до крайния срок на лишаване от възнаграждение се изпълват точно пет месеца за пет брутни възнаграждения. 


Йеромонах Кирил обаче не получава средства през юни,  въпреки изтичането на срока на наказанието му и по отношение на възнаграждението, и по отношение на запрещението от служба. Какво означава това, означава, че Св. Синод нарушава собствения си Устав, при това го прави публично и открито, без да се притеснява. 


Ясно е, че когато Уставът не регламентира дадено положение, то трябва да се търси в принципите на каноничното право. Къде обаче, в същото това канонично право, се споменава, какво да се прави, когато самият Свети Синод нарушава Устава…?! 

Повече от половин година Синодът не взема решение, какво ще прави с йеромонах Кирил. Повече от половин година, не е ясно, дали той е виновен, за какво е виновен, пред кого е виновен, какво е провинението му. 

Имаше комисия в манастира, тя нищо не реши, имаше уж разследване, то изглежда все още не е приклчило, след като няма възбудено църковно-наказателно дело. Ами те заклетите криминални престъпници ги разследват сякаш доста по-малко. 


Един монах, за който при това няма никакви доказателства да е извършил някакви блудни действия, за което според Устава на БПЦ-БП /чл. 190, ал. 9/ може да бъде наказан, та този монах е разследван повече от половин година…! Та нима за толкова много време коимисиите, църковният съд и оторизираните лица не можаха да приключат следствието и да стигнат до заключение…!? 


В същото време, сроковете на наказанието текат и вече са изтекли – и двата, а сега какво ще правим? Доказателства няма, вина – не е ясно каква е, а през това време, докато е наказан, йеромонахът очевидно изтърпява въпросното наказание. Какво ще се прави след това, отново ли ще го наказват, …за същото провинение…колко пъти вече…!? 

За фейсбук-групата "Православни новини" 

Няма коментари: