четвъртък, 19 юни 2014 г.

ВАШЕ ВИСОКОПРЕПОДОБИЕ, ЗАЩО МЕ ИЗЛЪГАХТЕ…!?!?


Снимка: www.vesti.bg


Много интересни неща стават в църквата и държавата ни. Звъня в неделя – 15 юни на архимандрит Григорий Лозев от Троянската света обител, да го питам, дали ще го преместят, а той ми обяснява, че няма такова нещо. В същото време, епископ Сионий – игумен на Троянския манастир във фонограма на журналиста Светльо Ангелов-Портос, заявява, че същият този архимандрит вече е преместен - „оня ден”, което ще рече в петък -  на 13 юни. Дни след това -на 18 юни, излиза официално съобщение в още по-официалния сайт на БПЦ - http://bg-patriarshia.bg/, където се казва, че с решение именно от 13 юни, Синодът премества архимандрит Григорий Лозев в Сливенска епархия. Какво излиза, епископ Сионий е знаел, а премествания архимандрит Григорий, не е знаел…, е да ме прощавате, ама не го вярвам да не е бил запознат, още повече, че това го знаеха и други монаси…!

Извинявайте Ваше Високопреподобие архимандрит Григорий, но не разбирам, защо ме излъгахте…, а и на какво се надявахте…!? Все пак, човек, каквото посее, това и ще жъне – Вие посяхте бури, и ожънахте урагани…!  

Както и да е, по-проблемното е това, не че ме излъга един архимандрит, а , че епископ Борис от Бачковския манастир го местят в Търновска епархия. Поискал го бил търновския митрополит Григорий. Добре де, нали имаше секс-клипове с участието на този епископ! Нали уж имаше заведено църковно дело срещу него, за уронване престижа на църквата! И понеже уронвал престижа й, същата го наказва жестоко, ама наистина жестоко – като го премества….!?!?!?! Аз ли не разбирам, или става дума за потулване на нещо, което сякаш придоби скандална давност…!?

Става ясно също, че с решение на Св. Синод, преместват архимандрит Пахомий от Троянския манастир в Бачковския. Това добре, слава Богу! 

Завеждат обаче църковно дело срещу монаха Филарет, който беше изгонен от Троян заедно с архимандрит Пахомий. Обвиняват монаха в злоупотреби в Троян…! Питам, ако е имало такива, къде е бил предишния игумен – епископ Григорий Браницки , който „ за вярна служба под знамената” беше издигнат за викарен епископ в София…!? Ако наистина е имало такива злоупотреби, защо предишният игумен е спал…? Явно такива не е имало, но явно сега такива са необходими, за да се разправят с един монах, отново, както при йеромонах Кирил от същия манастир...! 

Какво излиза, ако си епископ (примерно Борис Бачковски, сега Търновски), дори и да те заснемат как правиш секс, макар и с жени, това не е проблем и горко те наказват, като ….те преместват...! Ако обаче си обикновен монах – когато някой пусне необосновани слухове, търсят ти цакана, за да „цакат”, както особено добре монашески се изразява горният архимандрит Григорий Лозев!

Явно така Синодът решава кадровата криза, макар, че няма достатъчно монаси, те „цакат” дори и тези, които вече „са се излъгали” да станат такива…! Така ли ще просперира църквата ни…? Така ли млади хора ще поискат да станат монаси, като предварително им се дава пример, че ако не са удобни някому, бил той игумен на ставропигия, или ултранационалист, ще му се спретне едно гей-скандалче, или пък ако не мине там номера, ще го обвинят в надчетеност – демек – крадял пари от манастира! Това е тактиката на някогашните тайни служби. Ако някой не е удобен, непременно става гей, крадец, или нещо около това…! Ама, до кога така…?

Значи, реабилитирахме епископ Борис Бачковски по новому – Търновски, но за негова сметка ще обвиним монах Филарет, защото „някой трябва да го отнесе”, така ли…?!

И накрая, решенията на Синода леко притесняват с една отчайваща до старческо малоумие наивност..! Изпълняващият длъжността игумен на Бачково искал благословения на кило – за това, за онова, за незнам какво си…, добре, но трябва ли да ни занимават с такива дребнотемия и административни неглижета, вместо да ни кажат, какво стана с решението на Синода за йеромонах Кирил от Троян?! И той ли „ ще го отнесе” заради реабилитацията на епископ Борис, и той ли ще е поредната жертва на Синода, за да замажат ситуацията около палавия бивш Бачковски игумен…!?

Няма коментари: