вторник, 24 юни 2014 г.

Орешарски си отива, но България остава...!


Снимка: БГНЕС

Политическите ни сили притихнаха, дали това притихване ще е затишие пред буря, или бурята вече отмина, само че - в чаша вода, с последния Консултативен съвет за национална сигурност, все още не става ясно, ясно е обаче, че с началото на лятото, сякаш настъпи политическа зима. Замръзнаха и изявите на водещите политици. Дали бедствието в Добрич и „Аспарухово“ измести актуалните политически теми – вероятно. По-вероятното е, че в днешния ден когато трябваше да започнат политически консултации за оставката на кабинета „Орешарски“, съставяне на ново, служебно правителство и определяне на точна дата за изборите, политиците никакви ги няма.

Дори сутрешните блокове по телевизиите излязоха предимно с участници-експерти, журналисти и репортажи „от мястото на събитието“. Появи се само един вътрешен министър Цветлин Йовчев, който от тук от там каза по нещо, но големите решения се вземат от водещите политици, тези, които ръководят партиите.

Не е ясно, кога правителството ще подаде оставка. Ясно е ,че ще я подава, поне така се разбраха политиците и експертите на КСНС при президента, но не е ясно кога. В същото време и БСП и ДПС се обявиха за нови избори и ново управление, но подкрепиха последния вот на недоверие към кабинета на Пламен Орешарски. Това или е откровена политическа олигофрения, или отново има някакви сметки, тънки като струните на нервите ни, които вероятно ще формират бъдещото управление на страната – сметките, не нервите ни...!

Докато ГЕРБ подкрепяха изцяло срутването на това управление, сега изведнъж дадоха заден без мигач и се потулиха, сякаш се снишиха, за да отмине бурята. Само че бурята няма да отмине, защото все някой трябва все пак да управлява тази държава. Дали това ще е ГЕРБ, БСП и ДПС, „новият политик“ или някой роден Бепе Грило, който отново ще ни свири на китара, за да ни омайва, докато отново, за пореден път ни ограбва онова, което въобще е останало от нас, това ще се реши на избори.

За това обаче е необходимо политическите сили и големите ни политици да се консултират един с друг, за да се разберат, кога да има избори. А изборите зависят от оставката на кабинета „Орешарски“, който уж ще си я подава, ама май ще е „друг път“..!

Неяснотата в държавата доведе и до ескалация на напрежението по почти всички налични фронтове – драмата с КТБ, битово-наивистичните крамоли между Пеевски и Василев, че накрая ни заля и потоп.


И все пак, според Димитър Дъбов от БСП, консултации ще има през тази седмица. Добре, но консултации се правят с няколко участника, а не сам със себе си! Дано разумът, политическият разум надделее, защото Орешарски си отива, но България остава, а в нея – и ние..! 

За novinite.bg

Няма коментари: