вторник, 10 юни 2014 г.

Йерархия на църковните вини


Снимка: www.orthphoto.net


Пореден гей-скандал, този път в Бдинския манастир…! Малко преди това – скандал и в Басарбовския манастир, а доста преди това – скандали в Троянския и в Бачковския манастири. В казуса с Басарбовския манастир се намеси новият русенски митрополит Наум, по другите казуси обаче няма кой да се намеси, явно... Всъщност, кой е виновен? Монасите, които са оставени без надзор и без игумени на манастирите, явно намират утеха в това, да бездействат, а бездействието ражда пороци, както виждаме.

Игумените не си стоят в манастирите. Това е практика от годни в БПЦ и тази практика води до ниска административно-управленска култура. В същото време, игуменът не е само административна длъжност, защото той именно е духовен баща на братята в един манастир. Кой, ако не именно игуменът е този, който трябва да се грижи за духовното здраве и най-вече за духовното израстване на монасите…!?

 А когато игумените просто отсъстват, не само от манастира, но и от духовния живот на манастира като цяло, тогава животът на монасите протича по начин, който те сами намират за добре, за тях. Тази духовна липса на игумените води до случаи като последните в Басарбовския и Бдинския манастири. Монасите нямат духовен надзор и стигат в действията и бездействията си до нерегламентирани контакти, някои от които противоречат не просто на духовния им сан, но дори и на елементарното благоприличие за един свещеник.
Да си хомосексуален не е престъпление, поне все още не е, не и в България, слава Богу! Да имаш нетрадиционна сексуалност в ХХІ век е нещо, което хората вече като че ли лека-полека приемат, но когато си монах, трябва да се спазват норми, които не подлежат на светска санкция. Именно тук е необходим игуменът, да напътства, да предпазва, да насочва, но най вече – да подпомага духовното израстване.

Не е нормално игумен да откаже да стане изповедник на монах, а такива случаи има, при това в някои от най-големите ни манастири! Не е нормално, защото игумените са и за това, а не само за да получават заплата и да носят корони и була, както и да се разхождат гордо из епархиите, сякаш са живи наследници на Константин Багренородни! Игуменът е призвание, отговорност и ангажимент, а не е офикия и възможност за сладък земен живот!

Заседанията на Светия ни Синод започнаха, говори се, че цял месец ще заседават. Щели да разглеждат и казусите на епископ Борис от Бачково и на йеромонах Кирил от Троян. А кога ще разглеждат казусите от Басарбово и от Бдинския манастир? И ако епископ Борис има къде да го намерят, защото уж е в манастир, то къде ще търсят йеромонах Кирил, който не пребивава в манастир, най-вероятно си е в къщи…?

Да не излезе само после, че понеже не го намерили, го осъдили…! Защото такива присъди сме гледали много…!


Така че, преди да съди, Светият ни Синод май е редно да се позамисли, кой е по-виновен! Защото, ако монасите са виновни, че са си развявали „емоциите” из интернета, то не по-малка е вината и на игумените, които въобще ги е нямало, докато всичко това се е случвало…! Не че едните не са виновни, ама и вторите не са невинни…! 

Няма коментари: