петък, 20 юни 2014 г.

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО…”БЛАГОДАРЯ ВИ…!”


Снимка: ruse.topnovini.bg


Потърсихме Русенският митрополит Наум за мнение и позиция по отношение на организирания в Русе анти-гей-парад на 21 юни. След десетки опити да се свържем с него по телефона, най-накрая успяхме и ето какво получихме като отговор:

-       Ваше Високопреосвещенство, каква е позицията на Русенска митрополия за организирания анти-гей-парад в Русе?

-         - Всичко е публикувано на официалния сайт на патриаршията, няма какво да добавя…!

-        -  Но ние търсим Вашето мнение, защото именно във Вашата епархия се организира тази проява, Вие стоите ли зад нея?

-         -  Всичко, което може да се каже по въпроса е написано в официалното съобщение от Църквата,  което беше представено от митрополит Антоний..!

-         -  А Русенска митрополия подкрепя ли тази анти-гей-акция?

-          - …Благодаря Ви…!”

Ето това ни каза русенският владика. Искахме да го попитаме, дали и до колко Русенска митрополия като регионална институция се е ангажирала с анти-гей-парада, как точно ще участват в него, или пък няма да участват, искахме също да попитаме, какво точно целят с организирането, или участието в една такава акция, ако са организатори и ако въобще ще участват в нея, или пък, как биха помогнали на обществеността с едно евентуално участие или организиране на анти-гей-парад? Имахме и други въпроси, които искахме да зададем на многоуважаемия Високопреосвещен владика, но той просто ни каза „Благодаря!”  и с това реши, че е изчерпал темата.

А темата е, дали това не е удар срещу митрополията, защото анти-гей-протестиращите в София преди години излизаха с хоругви на този своеобразен парад. Така ли ще е и в Русе? Всъщност, как точно Църквата ще се бори с гейовете в обществото и вътре в самата ней, какво е предвидила в това направление, но…уви, няма да получим отговор. Едно официализирано, официозно съобщение явно е достатъчно за синодалите ни.

Всъщност, ние искахме да получим информация от извора, както се казва, от самия русенски владика, не за друго, а защото по този начин, щеше да е ясно, кой стои зад една такава акция и защо. Оказва се, че надменното, високопарно мълчание, скрито под тежите владишки одежди е по-важно от една ясна позиция, която колкото е категорична, толкова е и обществено значима. Само така един митрополит ще има уважението и в епархията си, и в цялото общество – когато застане честно, открито и ясно пред своето паство.

Търсихме позицията на Русенска митрополия, защото официалното съобщение от синодния сайт касае позицията на Църквата като цяло, но не е ясно, какво е отношението на митрополията за другото събитие, което не е обект на официалното съобщение на Св. Синод на БПЦ-БП, а именно – анти-гей-парада, какво мисли за това митрополита.

Уви, няма как да представим тази позиция, защото просто нямаше кой да я изрази…, жалко, много жалко…”Благодаря Ви” Ваше Високопреосвещенство…!

Няма коментари: