вторник, 22 май 2012 г.

Online-система ще следи в реално време нивото на водните басейни

Снимка в-к "Монитор"

С партньорска помощ

МОСВ работи съвместно с НИМХ към БАН за подобряване на информационната система за хидроресурсите ни

В България ще се изгради информационна система, която ще следи в реално време нивото на водата в реките и язовирите, както и дебелината на снежната покривка, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя откри международната конференция: "Управление на водите в Централна и Източна Европа - проблеми и предизвикателства". Партньор на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ в създаването на информационната система ще бъде Националния институт по метрология и хидрология /НИМХ/ към БАН. Все още не ясно колко ще струва тази система, но дори цената й да бъде 10 - 15 милиона лева, то тя ще спести много повече пари от предотвратяване на природни бедствия, изтъкна Караджова. Конференцията, в която участват 12 държави, е продължение на световния форум по водите, който се състоя неотдавна в Марсилия, под мотото: „Време за решения“. Конкретният повод беше зелената седмица на Европа, която е посветена на водата.
България е пред финализиране на разработването на дългосрочната стратегия за управление и развитие на водния сектор. Върху нея специалисти от няколко министерства са работили в продължение на две години. По този начин ще подобрим управление на водите и особено на съоръженията във водния сектор. Предстои облитането със самолет на територията на страната, за да се заснемат напречните профили, които да се добавят към историческата информация и по този начин да се картира цялата ни територия, посочи Караджова и допълни, че към 2015 г. трябва да имаме модерни и практични планове за управление на риска от наводнения. Много водни екосистеми не са в състоянието, в което са били и тяхното възстановяване е от изключително значение.
За България, сред основните проблеми е изпускането на битови отпадъчни води във водните басейни. Няколко пъти в месеца от една година насам подписваме договори за строителство на канализационни и пречиствателни съоръжения за отпадъчни води. Най-основният проблем е свързан със замърсяването с нитрати в районите на интензивно селскостопанско ползване. Това се дължи и на недоброто управление на торовия отпад от животновъдството. Големите ферми отдавна са под контрол, проблемните са многобройните по-малки ферми. Такива райони са: Източнобеломорският регион, Пловдив, Пазарджик, Северна България, каза Караджова и отбеляза, че е време е за решения, чрез които да опазим водните ресурси на Европа и на света.

Опитът на Франция е водещ

Франция е доайен в басейновото управление на водите. Това е може би единствената възможна философия на управление на водите, защото те нямат административни граници на национално и международно ниво. Няколко години преди да стане член на ЕС България успя да организира своето управление на водите именно по този най-добър начин, който позволява интегриран подход за всеки речен басеин. Демографското развитие, промените в използването на земята и икономическото развитие са предизвикателствата днес. Изменението на климата също е един от важните проблеми на нашето съвремие. До края на годината се очаква ЕК да представи пред страните-членки Европейски план за управление на водните ресурси, съобщи екоминистърът.
Според Караджова, сред основните проблеми в глобален мащаб е засушаването. Това изисква подобряване на планирането за управление на засушаването. Предвидено е и разработването на европейска система за ранно предупреждение за засушаване. Направено е и предложение за създаването на кризисен фонд за сушата.
Един от минусите в момента е липсата на общи стандарти за повторно използване на отпадните води в селското стопанство и за промишлени цели. Това ограничава алтернативните източници на вода.

Очакват се единни стандарти

Очаква се Европейският комитет по стандартизация да приеме стандарти за използване на рециклирани отпадъчни води в селското стопанство. Разработването на плановете с мерки е последният етап от цялостния проект за страните-членки. Това ще бъде извършено през 2014 г. Една от задачите в цялостния проект е разработването на национален каталог от мерки и типизирането им. Целта е да се постигне унифициране на терминологията и разбирането на възможните мерки по отношение на четирите плана, които ще се разработят за територията на страната, отбеляза Караджова. Като инвестиционна мярка, тя идентифицира изграждането и възстановяването на диги на места, където е необходимо. Една от целите е изграждането на системи за ранно предупреждение от наводнения. Страната ни има такива само за реките Марица и Тунджа, но идеята е да има подобни за всички поречия в България. Особено важна е чисто българската инициатива за създаване на информационна система с единно управление за територията на цялата страна, която да включва предоставяне на информация в реално време, от краткосрочни и дългосрочни прогнози за времето. В момента само за някои места се предоставя информация за снежната покривка, но с новата система, ще може да се дават много по-подробни данни. В момента информацията за нивото на язовирите се предава на хартиен носител, а ние очакваме това да се наблюдава и да се предава също в единната информационна система.
Информацията ще се обработва с компютърно моделиране, за да може възможно най-рано да се даде предупреждение за предстоящо наводнение и да се задействат на място системите за защита от бедствия на населението. Ясно е, че не може цялата страна да бъде обградена с диги, това са скъпи мероприятия, но и не е необходимо. Важно е обаче да имаме една добра и работеща система за ранно предупреждение, която да задейства на време системите на областно ниво, убедена е Караджова.
За съжаление, това което законодателят е предвидил до момента, собствениците сами да се грижат за язовирите, да се разчита на тяхното най-добро отношение, доведе до ситуацията, която наблюдавахме в село Бисер и в Цар Калоян, преди 5-6 години. За да не се случва това се разработва законопроект за това, кой за какво е отговорен, отбеляза екоминистърът.
Тя ще отпразнува днешния световен ден на биоразнообразието при река Веселина, край Велико Търново.

Вътрешно каре

Недоброто проектиране на сградите води до 10% загуби

Според изследвания, недоброто проектиране на сградите и оборудването им, причиняват загуби, които могат да бъдат повече от 10% от потребленията на вода. Този анализ е направен на европейско ниво, на основата на информация от страните-членки и от Европейската агенция по околна среда. Различни са мерките, които се обсъждат за подобряване на ефективността на сградите от гледна точка на водния отпечатък. Сред тях е и етикетирането на уредите и оборудването за ползване на водата, създаване на работна група за ефективно използване на водите и изготвяне на препоръки. Това което ние лично можем да направим е да се грижим за крановете в дома си-на душовете, чешмите и тоалетните чинии, тяхното поддържане в добро състояние е наша отговорност, подчерта министър Караджова в отговор на въпрос от „Класа“. Значителни са и загубите на вода във водната инфраструктура в някои части на ЕС, които причиняват сериозни загуби в области, които се намират във „воден стрес“. Тук също е необходимо добро планиране, за да се преодолее този негативен показател. Използването на кохезионните фондове е един от начините за реализация на такива проекти и силно се надявам, че това ще продължи и през следващия програмен период-2014-2020 г., за който имаме предложения, каза още Караджова.

Венцислав Жеков

Няма коментари: