сряда, 9 май 2012 г.

СПА-дестинациите са най-популярни за уикенд-почивки



Ирина Найденова-член на Управителния съвет /УС/ на Асоциация на българските туроператори и туристически агенции /АБТТА/, и собственик на „Александър тур“

Българите предпочитат да пътуват в България през свободните си дни

"СПА-дестинациите в България са сред най-предпочитаните за уикенд-почивките за българските туристи. Българите много обичат именно през уикендите си, да посещават интересни места в страната, в зависимост от това, кой къде живее-приблизително на час-час и половина път от местоживеенето. Това са популярни места като Крушунските водопади, Седемте престола и други, до които може да се стигне относително бързо, да се изкара една хубава почивка, където може да се намери добра храна в подходяща обстановка.
Това което ние предлагаме и което се търси от туристите е така нареченият „ дълъг уикенд“-от четвъртък до неделя, или от петък до понеделник. Търсят се нискобюджетни авиокомпании и дестинации, до които достъпът е директен, без прекачване и смяна на видове транспорт. Много туристи пътуват за уикендите си в Европа, но се организират и пътувания със собствен транспорт в региона. Гърция е особено посещавана за уикендите, както и Македония, а в последно време и Сърбия набра много популярност за този тип туристически пътувания. Сърбия се посещава предимно в събота и неделя, или от петък до неделя. Най-голям интерес има към региона до Ниш, който е и най-близо до нашата граница. Достъпът е много лесен, кухнята им е много близка до нашата, но е много качествена като тип храна. Месото и зеленчуците са екологично чисти и това също привлича в последно време българските туристи.
Лесно достъпни са дестинации за уикенд-туризъм до Рим, Париж, Лондон, за където се ползват услугите на нискобюджетни авиокомпании. Фокусът ни е насочен предимно към хора, които могат да си позволят такова пътуване, извън стандартните летни почивки. Това са българи с доходи над средните. Цените на едно такова пътуване варират в зависимост от сроковете-при по-ранни резервации се постигат по-големи отстъпки. Много подаръчни ваучери за различни поводи се формират именно по този начин. За две нощувки в Гърция можете да почивате за около 250 лв. за двама души, със закуска и вечеря, в хубав хотел, а в Сърбия, която е относително нова дестинация за този тип туристически пътувания, цената може да е и по-ниска. Храната там е много евтина. Една нощувка в двойна стая може да излезе 30-40 евро. за двама. Като цяло обаче, за уикенд-почивките, българите предпочитат да пътуват в България."

Венцислав Жеков

Няма коментари: