понеделник, 7 май 2012 г.

До 2020 г. трябва да достигнем 30% на битова газификация



С държавна помощ

Икономическото ведомство си е поставило за цел до 2020 г. 30% от домакинствата да бъдат газифицирани. В момента този процент е 3%. Цената за едно домакинство за газификация е около 5-6 хил. лв. В Международен фонд „Козлодуй“ заделихме ресурс от 10 млн. евро, с който ще даваме безвъзмездна помощ на домакинствата, за изграждане на газова инсталация в домовете, отбеляза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Според него, фиксираната безвъзмездна сума ще бъде от порядъка на 2200-3000 лв. Единственото изискване е домакинството да представи например тримесечни сметки за това, че действително се отоплява с газ, след което те ще получат помощта. Така от МИЕТ се надяват да успеят да финансират 8 хил. домакинства.
Целта на тази пилотна схема за съфинансиране на домакинствата е да видим, как тя ще проработи, за да може след това с европейски, или национални средства тази програма да се разшири, отбеляза министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която също беше гост на четвъртия международен екологичен конгрес. Схемата ще работи приоритетно в 30 от големите градове в страната, където има наднормени замърсявания с прахови частици и ще стартира, според Караджова през тази есен.
Трябва да инвестираме, както в енергийната ефективност, така и в навлизане в по-голяма степен на битовата газификация и имаме програма за това. Енергийната ефективност е тема в енергетиката, която до момента е била използвана най-малко, в същото време това е сферата с най-големия потенциал, посочи Добрев. Най-висок е процентът на хората у нас, в сравнение с ЕС, които отопляват домовете си с електроенергия. Има обаче редица обективни причини, заради които цената на този тип енергия ще нараства с не малки тепмове през следващите няколко години, уточни Добрев.
В целия свят по един и същи начин енергията може да стане по-устойчива, по-екологична и нисковъглеродна. Мерките са смяна на горивната база, подобряване на енергийната ефективност, „умни мрежи“-електропреносни и други. Това ще е по-евтино за бизнеса и трябва да е политика на всяка компания, която уважава себе си, подчерта министър Караджова. 

В. Жеков

Няма коментари: