понеделник, 7 май 2012 г.

С една година се удължава срокът на заема на НЕК



Решение

Д. Добрев: С много малки крачки всеки един от нас може да помогне за подобряване на енергийната ефективност

Венцислав Жеков

С една година ще бъде удължен срокът за заема от 250 млн. евро на Националната електрическа компания (НЕК) към кредитни институции. Част от заема ще бъде платен с кредит от Българския енергиен холдинг /БЕХ/ към НЕК. Това каза вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който присъства на четвъртия международен екологичен конгрес, организиран от „Овергаз“. Министърът уточни, че Кредитът ще бъде в размер между 50 и 70 млн. евро, като ще бъдат използвани най-вероятно 50 млн. евро, защото и НЕК има свободни средства, които ще бъдат използвани, за да се върне част от този кредит, а останалата част ще бъде удължена с една година. Решенията са били взети в края на миналата седмица на бордовете на БЕХ и НЕК.
Все още изчисляваме сумата, която дължи НЕК за руския атомен реактор, който беше предназначен за „АЕЦ Белене“. Сумата не е голяма, нямаме твърд срок, в който трябва да изплатим задължението, въпросът е, след като се финализира процесът и се изясни, точно колко дължим на „Атомстрой експорт“, средствата да бъдат платени в рамките на един нормален срок и това ще се случи, подчерта Добрев. Той не изключи вариант за продажба на реактора, но отбеляза, че вече се работи в посока на регистриране на проект на компания за седми блок на „АЕЦ Козлодуй“.
Крайните потребители все още не потребяват по-евтин газ, след като руската страна намали цената за България с 11% от 1 април, защото се очаква решение на ДКЕВР, който е регулаторният орган у нас. По думите на министъра, след като бъдат подписани съответните споразумения с "Газпром", намалението ще бъде изчислено със задна дата, но не съобщи как ще стане това и как ще се отрази върху цените за крайните потребители на природен газ.
Добрев съобщи, че на 14 май стартира програмата „Енергийна ефективност и зелена икономика“, която ще предостави на бизнеса 150 млн. евро безвъзмездно по Оперативна програма „Конкурентоспособност“ и възможност за още 150 млн. евро-финансиране от шест банки-партньори. Максималната сума на поректите е 2 млн. лв., като могат да кандидатстват микро, малки и средни предприятия. Другата голяма програма е „Инвестиции в зелена индустрия“, където има 40 млн. евро. В момента върви оценка на получените проектни предложения, като са получени два пъти повече проекти, отколкото могат да се финансират.
По Оперативна програма „Регионално развитие“ има 50 млн. лв. за саниране на многофамилни жилищни сгради. Програмата стратира на 1 юни 2012 г. Общата сума на безвъзмездната помощ е 240 млн. лв., от които 20 млн. са за битовата газификация, а останалите 220 млн. лв. са за проекти в сферата на енергийната ефективност при производството и преноса на електроенергия. Около 100 млн. лв. са заделени за саниране на държавни и общински, както и публични сгради, каза Добрев.
В инвестиционната програма има осем проекта в ТЕЦ „Марица-Изток 2“ за модернизация на котлите и останалите две неремонтирани турбини в Пети и Седми блок. Инвестицията за това ще е около 120 млн. лв. С тези средства ще получим 104 мегавата допълнителна инсталирана мощност в централата, без никакви допълнителни разходи. Това прави около 75-80 млн. лв. всяка година приход, от инвестиция от 120 млн. лв., уточни Добрев.
Министърът изрази съжаление, че през последните години НЕК и електроенергийният системен оператор са инвестирали много малко в енергийна ефективност при преноса и въпреки обективните причини, това трябва да се промени, според него.
Ако се инвестира 1,5 млрд лв. до края на следващата година в енергийна ефективност, обществото ще печели около 300 млн. лв. годишно. Съществува огромен потенциал с много малки крачки всеки един от нас може да помогне в посока за подобряване на енергийната ефективност, отбеляза в заключение министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

Няма коментари: