вторник, 8 май 2012 г.

Холандски експерти подготвят пътеводител за Източните Родопи




Развитието на екотуризма е на базата на природните ресурси в една от най-красивите български планини

Венцислав Жеков

Холандската организация “Кросбил Гайдс“ подготвя пътеводител за Източните Родопи. Пътеводителите на „Кросбил Гайдс“ са на английски език и са много популярни сред екотуристи и природолюбители. Седемчленен екип от организацията посети българската част на планината, след като първо беше в Гърция. Издаването на пътеводителя на „Кросбил Гайдс“ за Източните Родопи е подпомогнато от проекта „Новото тракийско злато“. С прекрасни впечатления сме от Източните Родопи, видяхме много интересни видове растения и животни по маршрутите, които сме си начертали, сподели неотдавна Алберт Влийгентхарт от екипа на „Кросбил Гайдс“, пред български колеги.
Пътеводителят ще се разпространява изключително в Западна Европа и ще ползваме дистрибуторската мрежа на фондацията “Кросбил Гайдс“. Фокусът е насочен изключително към западноевропейския турист. Очакванията ни са, че ще привлечем специализирани туристи за природен туризъм. Говорим за развитието на екотуризъм във всичките му форми-орнитоложки, ботанически, наблюдение на бозайници и влечуги. Предвиждаме също така и фотографски турове. Това каза пред „Класа“ Михаела Кирчева, координатор по алтернативен туризъм към проекта „Новото тракийско злато“. Тя сподели, че работят активно с фондациите „АРК“ и „Авалон“. С последната се работи активно за развитие на биологично земеделие. С „АРК“ работят за развитието на екотуризма на базата на природните ресурси, които са в Източните Родопи.

Реинтродукция на различни видове животни

Новият пътеводител ще включва информация за Източните Родопи и от двете страни на границата-българска и гръцка. По съвет на холандските колеги, е предприет нов подход. България все още не е много позната дестинация за екотуризъм, докато Гърция отдавна е такава. Целта ни е покрай Гърция и отбелязването на забележителностите на Източните Родопи от другата страна на границата, да постигнем един полезен ефект и за популяризиране на българския екотуризъм в региона. Всъщност европейският турист като прочете „Гърция“, той вече има представа, какво би могъл да види там, но когато прочете пътуводителя, той ще разбере, че също толкова интересни природни видове има и в България. Концепцията ни е да се погледне по-глобално на всичко и Източните Родопи да бъдат представени като обща дестинация за екотуризъм. Това ще предостави допълнителни възможности и за културен обмен и докосване до културата и на българите, и на гърците, убедена е Кирчева. Според нея, акцентите в пътеводителя ще бъдат определени на база на високата природна стойност-това, което е наистина интересно и го няма в Западна Европа от флората и фауната, или се среща само на няколко места на континента.


Тук има богато биоразнообразие

Източните Родопи е сред районите в Европа с най-богато биоразнообразие и това е привлякло екипа на „Кросбил Гайдс“, които правят пътеводители за най-интересните места на нашия континент. В българската част на Източните Родопи има множество местообитания и голямо биологично разнообразие, което е трудно да бъде видяно другаде, отбелязва пред колегите си Влийгентхарт. Откриването през 1999 година на „пролетната зеленка“ - нов вид водно конче, наречено Bulgarian Еmerald (Somatochlora borisi), доказва според него, че това е уникален район на Европа.
Пътеводителят на „Кросбил Гайдс“ за Източните Родопи обхваща всички местообитания от брега на Егейско море до река Арда и от Златоград до река Еврос. Екипът описва всички характерни видове в тези екосистеми. Пътеводителят ще дава детайлна информация за намирането на най-интересното от флората и фауната, но няма да посочва точното местоположение на уязвимите видове. Ще има описани маршрути, които при обиколки пеш, или с кола дават представа за характерните видове в описваните хабитати.
Екотуризмът в България става все по-популярен и броят на туристите, посетили през последните десет години Източните Родопи за наблюдение на птици, или търсене на пеперуди и растения, е нараснал неимоверно. Пътеводителят ни ще предложи на тези хора по-добро разбиране и опознаване на природата и биоразнообразието. Изданието ни е насочено към всеки, който обича природата, разказва още Алберт Влийгентхарт.
Очаква се пътеводителят на „Кросбил Гайдс“ за Източните Родопи да бъде на пазара през 2013 година. Ще бъде продаван в книжарници в Северна Европа, най-вече в Холандия, Белгия и Англия, както и чрез интернет в целия свят. Пътеводителят за Източните Родопи ще е дванадесетото издание на „Кросбил Гайдс“. Досега имат публикувани пътеводители за райони в Испания, Полша, Франция, Унгария и Финландия.
Трудно е да се изчисли, как точно ще се отрази изданието на развитието на туризма по тези места. Тук има има и други, които привличат екотуристи в района - „Новото тракийско злато“, Центърът на лешоядите в Маджарово, организациите АРК, Британското кралско дружество за защита на птиците, БДЗП. Този пътеводител ще бъде ценно допълнение към тяхната работа. Преди двадесет години Испания е била напълно непозната, а сега годишно я посещават десетки хиляди екотуристи. Създателите на пътеводителя считат, че България ще бъде новата Испания.

Вътрешно каре

„Новото тракийско злато” подпомага изданието

Проектът „Новото тракийско злато”, който подпомага издаването на пътеводител за Източните Родопи, e петгодишен план-от 2009 г. до 2014 г., за устойчивото развитие на една от най-красивите части в може би най-красивата българска планина, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти по екотуризъм, устойчиво развитие, биоразнообразие и дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации АРК, с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в биологично земеделие.
„Новото тракийско злато” е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм. Само 1,41% от територията на Източни Родопи е защитена, което е по-малко дори от средните за страната 4.9%. Освен официално обявените защитени територии, най–дивият район, с най–малко човешко въздействие и невероятно биоразнообразие, се намира в триъгълника между язовир Студен кладенец, Маджарово и Ивайловград. Другите интересни места са около границата с Гърция. Разбира се това не са единствените места, където човек може да се наслади на невероятна природа, разнообразие на редки видове, забележителни пейзажи и дива природа. Освен живата природа има и много природни феномени като скални образувания и пещери, които могат да се посетят по общо девет екопътеки.

Няма коментари: