четвъртък, 3 май 2012 г.

Близо 3 млн. лв. ще са нужни за ремонти на плажовете по Южното Черноморие


Възстановяване от зимата
Снимка: Varna24.bg

Венцислав Жеков

Между два и три милиона лева ще са необходими само за ремонта на Южното Черноморие, без да се отчитат парите, които концесионерите влагат. Целта е плажовете да бъдат напълно възстановени в рамките на този месец, съобщи btv. В момента морето е спокойно, но откъртените парчета асфалт още напомнят за големите морски вълни през зимата. Дългосрочните последици от стихията са, че два вида риба е изчезнала от района.
Частните ремонти изпреварват общинските. Един от луксозните комплекси вече се възстановява, след като собствениците са получили парите от застраховката. Със специална техника са били извадени тонове пясък за възстановяване на плажните ивици. Това обаче налага и леко забавяне на откриването на активния сезон.
Една скъсана дига на крайморската алея в Обзор и скъсана тръба на ВиК са сред пораженията в нашата община след зимните вълнения на морето. Със средства, отпуснати от междуведомствената комисия към вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, успяхме да възстановим щетите. Това каза пред „Класа“ кметът на Несебър Николай Димитров. Неговият заместник Лазар Япаджиев, коментира пред вестника, че плажовете в общината са отдадени на концесия. При нас големи щети от типа бедствия няма, това което морето си го взе, малко по-малко си го връщаме, посочи Япаджиев.
Сред основните поражения по плажовете е това, че ивица на места просто я няма. Най-честите увреждания са, че морето изми пясъка и сега се налага възстановяване на плажа на много места. Едновременно с това беше увредена и голяма част от оборудването и обзавеждането на търговски обекти на концесионерите, сподели пред „Класа“ Иво Стефанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на концесионерите на морски плажове. По думите му, всеки се спасява самостоятелно, защото държавата категорично е отказала да участва в разчистването на щетите. На различните места мерките са различни, защото и уврежданията, и щетите са различни. На много места се изгребва и пясък от морето, за да се възстанови плажната ивица, допълни Стефанов.
Започна почистването и на бургаския плаж след пораженията от зимните бури. Втори ден булдозери изравняват купчините пясък, изхвърлени от морските стихии. До 25 май, когато се открива новият летен сезон, всичко трябва да бъде готово за посрещането на туристите, съобщи БНТ.

Няма коментари: