неделя, 13 май 2012 г.

НАЙ-СЕТНЕ ОТКРИХ ИСТОРИЯТА НА ИМЕТО МИ...!


ВЕНЦИСЛАВ - форма на Bенцeслав.
ВЕНЦEСЛАВ - повече слава (от западнославянското więcej, ventie - повече, + слава), макар че в езиците от южнославянската група може да се тълкува като венец на славата. Св. Венцeслав (Венцеслас или Вацлав) е бил княз на Бохемия (921-935 г) и се счита за светец-покровител на Чехия.


Свети Вацлав/Свети Венцеслас (чеш. Svaty Vaclav/Wenceslas)
Свети Вацлав е роден през 907 в селището Стохов, до Прага. Той е чешки княз, управлявал в периода 924/925-­929. Приема християнството от своята баба св. Людмила, но тъй като заема трона още като дете, негов реген е майка му Драхомира, която е езичница. След като е коронясан за княз свети Вацлав въвежда християанството като официална религия в Бохемия.
Негов постоянен противник е немският крал Хайнрих I Птицелов, който иска да заграби земите на Бохемия, като за целта подстрекава езичниците в двора на Вацлав да организират заговор срещу владетеля си. Заговорниците успяват и Вацлав е убит по време на молитва в собствения му параклис на 28 септември 929. Според повечето източници убиец е по-малкият му брат Болеслав.
Изплашен от чудесата, които ставали на гроба на Вацлав, Болеслав премества мощите на брат си в катедралата "Св. Витовт" в столицата Прага през 932.
Християнската църква почита паметта на свети Вацлав на 28 септември. Свети Вацлав е смятан за покровител на Чехия.
От Уикипедия
Венцеслав е старо славянско име със значението на "много слава", съставено от думите "ventie" (повече, много) и "slav" (слава). Има далечна смислова връзка със старогръцкото Στέφανος (stephanos) (венец, корона).
Съответствия:
История:
Св. Вацлав (907-935) е бил херцог на Бохемия, убит от непокръстения си брат Болеслав. Името на Вацлав Първи носят няколко чешки крале.Той е светец-патрон на Чешката република. На него е наречен централният площад в Прага (Václavské náměstí).

За Св. Вацлав (Венцеслас) се пее в английската коледна песен Good King Wenceslas
Вацлав І Свети e чешки владетел, управлявал между 921/5 и 935 г., наследил Вратислав І. Въвежда християнството в Чехия.
Управлението му е свързвано с налагането на християнството в цялата страна и с непрекъснатите, ежегодни маджарски нашествия, опустошаващи страната. През 929 г., в съюз с полабските славяни и маджарите, воюва срещу коалицията на Бавария и Саксония - немските войски нахлуват в страната, обсаждат Прага и Чехия губи войната. През 933 г. нанася тежко поражение на маджарите, с което спира нашествията за няколко години. Свален е от престола и е убит от брат си, бъдещия Болеслав I Страшни.
Той е сред най-популярните чешки владетели, канонизиран за светец. Неговото име носи най-голямата и известна катедрала в Прага - „Свети Вацлав“.

Няма коментари: