вторник, 29 май 2012 г.

Цените на почивките в Халкидики и по Черноморието са идентични





В чужбина и у нас

Чисти плажове, умерена застроеност и постижим лукс привличат българите в Гърция

Венцислав Жеков

Цените на Халкидики и по българското Черноморие са съотносими и напълно сравними. Някои колеги считат, че цените у нас са по-високи, но аз не споделям напълно това мнение и считам, че са почти равни. Концентрацията на интерес към Халкидики е по-голяма в началото на сезона през месеците май и юни, а също и през септември-октомври. Относително по-малка е концентрацията през „високите“ месеци-юли и август, когато традиционно в Гърция цените са по-високи. Това заяви пред „Класа“ Ирена Георгиева-председател на Управителния съвет /УС/ на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/, помолена да коментира и сравни интереса на родните туристи към Халкидическия полуостров в Гърция и към нашето Черноморие.
Традиционно голям е интересът на българите към почивка на Халкидики. Очевидно те намират там нещо, което по-трудно си представят, че могат да намерят на нашето Черноморие. На първо място това като че ли е разнообразието-възможността да намерят различни неща за различно търсене. Тук имам предвид доста широк ценови диапазон, доста различни начини на настаняване и форми на изхранване. Това е нещо по-различно от онова, което туристите си мислят, че могат да намерят на нашето Черноморие. Това е така, защото у нас, като че ли се рекламират повече луксозните комплекси, което след себе си води до разбирането, че е и скъпо. Мисля си, че българинът свикна да се чувства по-у дома си на Халкидики, сподели Георгиева.
Според нея, интензитетът на тези пътувания зависи вероятно и от сезона, защото Халкидики е доста популярен през месец май и от гледна точка на по-ниските цени, но и заради струпващите се всяка година празници, които действително е по-добре да се прекарат на Халкидики, защото у нас по това време все още е сравнително студено.
Предимно семейства имат интерес към почивки и екскурзии на Халкидики. Ако въобще можем да говорим за подобна стратификация на българското общество, това са може би хората, които имат средни доходи, но преди всичко семейства. Халкидики се търси от хора, които искат по-спокойната почивка и именно заради това е предпочитан от семейства със, или без деца. В това число не слагам всички останали хора, с по-големи материални възможности, както и тези, които имат вече и имоти на Халкидики. Тоест, за да обобщим, хора с доходи около средните за страната са основният сегмент български туристи на Халкидики, отбеляза Георгиева.
Гърция и Халкидики в частност предлага различни видове туризъм, така също и религиозен, което е и уникалното за него на един трите ръкава на полуострова. Този тип туризъм, специално тук обаче, е достъпен само за част от туристите, защото на Атон не се допускат жени. Халкидики е привлекателен с по-човешкия образ на почивката. Там няма такава плътна застроеност, каквато има за съжаление по българското Черноморие. Има разнообразие от гледна точка на различните форми на почивка, които се предлагат. Аз не обичам особено сравнението в полза на Халкидики и чужди и различни места от българското Черноморие, но трябва да признаем, че прекомерната застроеност на нашето Черноморие е нещо, което действително не привлича туристите, не привлича и българина, каза още георгиева и допълни, че полуостровът е съхранил образа на човешката, на нормалната почивка. Според нея, има периоди, когато Халкидики ценово изпреварва българското Черноморие. Това обаче дава възможност човек за малко по-високо заплащане да намери нещо по-добро като предлагане, или поне нещо, което е търсил, а се страхува, че няма да намери у нас.
Ирена Георгиева отбеляза като показателен феномена с курортния комплекс„Албена“ на нашето Черноморие. Според нея, тя остана един сравнително не залят от вълната строежи район през последните години. Почивките на „Албена“ са много търсени. Българинът все още не се е научил да планира много по-рано почивката си, особено когато става дума за малко по-дълги уикенди. Когато обаче има ранни записвания и промоции, те са много характерни за предлагането на Халкидики и тогава родният турист е склонен месец-два преди майските празници например, да се ориентира в тази посока, посочи в заключение председателят на УС на АБТТА Ирена Георгиева.

Вътрешно каре

Промените в ДДС пречат на бранша да работи нормално

АБТТА са внесли предложение в Министерството на финансите за ДДС в туризма и продажбата на пакети от туристическите агенти. Когато туроператорите работят корпоративни събития, те не могат да издават данъчни фактури, с което влизат в изключително неравнопоставено положение спрямо хотелиерите, които могат да издават такива. Така нормално крайният клиент се ориентира директно към хотела като прескача посредника, а той е човекът, който създава пакета. Проблеми има и от гледна точка на приложението на европейската директива за взаимоотношенията на туроператор-туроператор и туроператор-туристически агент, коментира пред вестника Ирена Георгиева. По думите й, според промените в ДДС и един правилник, който още не е обнародван, защото АБТТА реагира срещу него, се оказва, че туристическият агент не може да издаде фактура на клиента си. По този начин се подменят реалните взаимоотношения между създателя на туристическия продукт, продавача на продукта и крайния клиент.
Добър знак за нас е, че Инструкцията за прилагане на промените в ДДС още не е излязла, защото финансовото министерство, на ниво дирекции, се опитва да се съобрази с нашето мнение. Тези проблеми рядко намират отзвук в медиите, защото от тях не става новина, но те са важни за нас, защото пречат на работата ни, подчерта Георгиева.

Вътрешно каре

Близо 73% от българите предпочитат да отдъхват в родината си

Според актуален анализ на „Евробарометър“, близо 73% от българите предпочитат да почиват в страната си. Нощувката в четиризвезден хотел в курортния комплекс „Албена“ в периода 28,05,2012-15,06,2012 и 30,08,2012-11,09,2012 е от порядъка на 121 лв. в стандартна двойна стая за двама възрастни. Също в четиризвезден хотел в Несебър цените за това лято са около 40 лв. на легло. Цената скача до 75 лв. на легло за времевия сегмент-01,07-12-24,08,2012. В Созопол пък, за мансардна стая в периода 01,06-07,07 ще трябва да платим около 35 лв., за стая с две легла-45 лв., за стая с три легла-55 лв., а за апартамент-85 лв. Цените скачат средно с по 10 лв. за следващия времеви диапазон, който се води „висок сезон“.
Пакетната цена за две нощувки с три дена на Касандра, или Ситония на Халкидики е около 130 лв., за настаняване в студио. Около 150 лв. трябва да платим за същото, но при настаняване в тризвезден хотел. Близо 600 лв. пък е цената за петзвезден хотел на Халкидики, като се ползват 15% отстъпка при пълно плащане до 31,05,2012.

1 коментар:

Ранни записвания почивка в Халкидики каза...

Поздравления за хубавата статия, пишете добри, блога е супер и дано продължавате да пишете.Това, че според нея, тя остана един сравнително не залят от вълната строежи район през последните години може и е така. Българинът все още не се е научил да планира много по-рано почивката си, особено когато става дума за малко по-дълги уикенди. Когато обаче има ранни записвания и промоции, те са много характерни за чужбина и тогава като че ли има засилване на търсенето.