вторник, 9 май 2017 г.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА КАЗАРМА – АНАХРОНИЗЪМ ИЛИ НЕОБХОДИМОСТ!?

Казармата, която новият вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов ще се бори да върне, няма да е тази от миналото. Стана ясно, че тя ще продължава само няколко месеца, а обученията ще са дневни - от 8 до 17 часа. Тоест, казармата, няма да е от онзи социалистически тип, който познават повечето от нас. Народният представител от "Обединени патриоти" Александър Сиди обясни пред „Нова телевизия“, че целта на връщането на наборната служба е младежите да се научат да боравят с оръжие и да спазват дисциплина. Заради това първо ще ще се опитат да въведат от догодина военно обучение в училищата. Втората стъпка е доброволна наборна военна служба. Третата стъпка е възстановяването на задължителната наборна военна служба.

Военният министър Каракачанов обясни пред медиите, че наборната служба е необходима, за да могат младежите не само да боравят с оръжие, а и не само, за да са подготвени за евентуални военни действия. Това се налага, за да могат те да са запознати и как да реагират при евентуални терористични актове, каквито напоследък зачестиха в целия свят и на много възлови точки.

Разбира се, идеята е повече от интересна, дори и леко екзотична! Разбира се и че се налага такова обучение на младите хора…, само че…, от къде ще дойдат пари за това…!?

За никого не е тайна, че казармата беше една от основните причини много млади хора, на които им предстоеше да „отбият воинския си дълг“ в годините след демократичните промени у нас, а не рядко и преди това, да бягат в чужбина…! Една не малка част от тях зорлем се превръщаха в емигранти, защото в родината им ги чакаше прословутата „родна казарма“…!

Не малка беше и групата младежи, които избираха работа в продължение на три години в заводи като „Кремиковци“ край София, където работата им се считаше за заместител на отбиването на военна служба. Някои от тях в последствие оставаха на работа, защото просто така се стичаше животът им.

Според експерти, само за да се възстанови базата за битово настаняване на бъдещите наборни войници, са нужни около два милиарда лева…! Ами  - за заплати, за бонуси, за дрехи и униформи, за храна, за транспорт, дори за служебна „безплатна“ поща, за отпуски, за болнични, за обезщетения…, от къде ще се намерят толкова много пари…!?

В модерните времена учениците наистина трябва да имат разностранни познания, вече за какво ли не, защото спецификата на епохата го налага, но всичко това, всички тези знания трябва да са финансово обезпечени, с една дума – имаме ли достатъчно пари за едно подобно начинание, макар и на три стъпки, макар и първоначално само за военно обучение от нов тип..? Нали за да има такова обучение са необходими експерти-преподаватели. От всеки бивш военен не става и учител. Да военните са мултифункционални, но не всеки е подходящ да преподава на деца, защото те все пак не са войници, поне за сега де…!!!

И още нещо, тези преподаватели, да речем бъдат осигурени, предимно от средите на пенсионирани военни, нали за тази цел – за да преподават те на учениците по военно обучение, трябва да получават и съответното заплащане за труда си…! А пари – от къде, това е ново разходно перо…!?

Едно време, когато аз посещавах лекции по „Начално военно обучение“, о.з. полковник Живков ни запознаваше наистина с интересни теми, часовете му бяха очаквани и полезни за нас, само че днес, младежите, които имат съвсем други интереси, намерения и нагласи, не могат да бъдат привлечени за подобно обучение, особено, когато е доброволно, а и още по-малко, ако е задължително, с методи и теми от преди 30 години…!!!

Опасност има от две посоки. Първо, младежите може да не проявят достатъчен интерес и намерението да се окаже ялово още в зародиша си, при доброволния начин. Второ, ако се въведе задължителна наборна военна служба, това може да се окаже повод, много от младите хора, които и без това бягат в чужбина да работят и да учат там, а в последствие и да останат да живеят като емигранти, да засилят този процес още повече и той да достигне до кризисни нива.

Има и една трета опасност. При доброволната наборна военна служба, дали пък бъдещите „поделения“, или както днес се наричат „военни формирования“, няма да се напълнят с млади хора-аутсайдери и откровени социопати, които отиват там само заради безплатните подслон и храна…!? Според официалната статистика, всеки четвърти млад българин е или алкохолик, или психически неуравновесен! Тези хора ли ще са ядрото на една бъдеща наборна армия…, които за къшея хляб и сплъстеното шаячното одеяло ще са готови на условно ограничаване на личната си свобода…!?

Иначе, идеята на военния министър е добра - напълно обяснима, актуална, необходима, трябва обаче много ясно да се преценят спецификите, ама всичките, за да не се получи ефектът – напънала се планината и родила…Швейк…!!!

Ако възстановяването на казармата и наборната военна служба се превърнат в повод за увеличаване на емиграцията ни, това не е добре! Младите хора трябва да бъдат достатъчно и доволно мотивирани да правят нещо, каквото и да е то, днес. Задължителността сама по себе си не е фактор, който поне естествено ще възстанови позагубената национална гордост, чест и достойнство!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на в-к „България“ в София


Няма коментари: