неделя, 14 май 2017 г.

ПРИРОДНИТЕ ДАДЕНОСТИ НА БЪЛГАРИЯ СА ЖИВИ „ОТЛОМКИ“ ОТ РАЯ!

България е осеяна с минерални извори и бани. Тук се намира и единственият в Европа гейзер, от който извира вряла вода, която достига почти температурата си на кипене - в Сапарева Баня. Имаме дори водни източници, като този в софийското село Железница, чиято вода се намира под защитата на ЮНЕСКО, като недвижимо природно богатство! И наистина, човек като се замисли, водата си е вода, обикновена, прозрачна, …абе – вода…!

Всяка вода обаче има своите специфики, своите особени свойства, конкретни неща, върху които влияе най-силно и най-резултатно. Така например, водата от въпросното село Железница е наистина уникална, защото трябва да се остави една нощ да се изпари сярата от нея, като за целта не бива да се запушва бутилката и след това трябва да се охлади добре. Едва тогава тя става годна за пиене и когато се спазят тези условия, човек наистина се убеждава, че тази вода е уникална и може да й се наслади изцяло!

Тези уникални води, които имаме, не сме сякаш в състояние да ги опазваме и съхраняваме! И все пак, една надежда остава и тя се крепи от това, което видяхме във Велинград. Така наречената „спа-столица“ на България…! Там наистина баните, които видяхме, са ремонтирани, или се ремонтират и работят, да, работят.., което е невероятно на фона на всичко, което се случва в останалите населени места, при това – в повечето!

Много хора протестират, когато се спомене за „спа-столица“, защото се оказва и е така, че България има много „спа-столици“…! Нима Банкя не е „спа-столица“, или пък Добринище, дори и няколкото села Баня, или пък Хисаря, Варвара, Костенец, Ощава, Слатино, Сапарпева баня и къде ли още не…!? Много са населените места, където има минерални извори и на различните места водата е различна, помага за различни неща, лекува различни болести.

В софийското село Железница например, водата е уникална и с още нещо. Само на метри един от друг за открити три извора, като и трите имат различно съдържание и състав на водата. На километър по-нагоре в планината пък е друг извор, който има четвърто различно съдържание на водата. Това са богатства, това са природни ресурси, с които България наистина може да се гордее и тя се гордее, но сякаш не е достатъчно, не е пълноценно…!

София е град, създаден заради минералните извори. В момента от няколкото извора и съответно бани към тях, около и в столицата на България, работи само панчаревската баня. София – градът на минералните извори, в момента разполага само с една минерална баня, която функционира! На никого не е ясно, защо се заличава на практика едно истинско национално богатство, защо баните в Банкя, Горна баня и Овча купел не се възстановяват…!? Човек остава с натрапчивото усещане, че тези сгради умишлено се рушат и са оставени на произвола на съдбата именно с тази цел, за да се срутят сами, както почти стана с банята в Княжево, която вече е история и тогава земята под тях да бъде продадена, за да се издигне поредния МОЛ…!

Изключително недоумение буди, кой „титан на мисълта и делото“ реши, че Софийската централна баня, която е строена за баня, трябва да стане музей на София…!? Какъв музей на София е една баня, която при това си беше напълно оборудвана и наистина беше една хубава баня, с басейните, със стаите за почивка, с душовете…!?! Днес, софийската баня е запазена в автентичен вид, басейните си стоят, само че вместо с плочки са облицовани с…ламиниран паркет, което е повече от гротескно - …паркет в басейна…!!!

Ето това е отношението ни към баните и минералните води, които имаме като природна даденост и именно заради това е важно да се отбележи, че все още, макар и трудно и с голяма доза дръзновение, има градове, като Велинград, където общината,  или който там отговаря за това, се грижат за минералните бани, за сградния фонд, защото повечето хора нямат възможност да си вземат толкова вода в къщи, че дори да се къпят с нея…!!!

Велинград – „спа-столицата“ на Балканите, наистина е съхранил своите бани, при това почти всички. Може да са поовехтели, да не са модерни спа-комплекси, но ги има, хората от цялата страна могат да идват и те идват на това място, за да се възползват от уникалните свойства на водите и има къде да го направят, при това на наистина символични цени, под 2 лв.!

Дори и да се повиши цената, дори тя да достигне 5 лв., например, това няма да е толкова проблемно, защото с тези пари, разбира се, ако се ползват по предназначение и не се крадат, ще могат да се отремонтират много от овехтелите сгради на баните в България и те ще станат едно доста по-приятно място, което освен, че ще има значение за лечението на хората, ще се отрази съществено и на цялостната общинска инфраструктура.

Това ще привлече туристи, а от ухо на ухо, баните ни отново ще станат популярни дестинации за онзи сегмент от туристическите услуги, който сега сякаш твърдим, че развиваме, а всъщност занемаряваме прогресивно и скоро много от баните, които днес все още се държат, като тази в Горна Баня и Банкя, ще рухнат под тежестта си, уморени от годините, безумните административни решения и общественото безхаберие…!

Така се случи с банята в Княжево, която се срути, а сетне и й помогнаха, за да я досрутят. Днес на същото това място стоят безжизнени останки от старата баня – спомени от една престъпна незаинтересованост. Мястото е пусто, оградено е с ламаринена ограда и не се използва за абсолютно нищо. Тогава, питаме, кому беше нужно тази баня да бъде махната от там, защо, а и какво дойде на нейно място…!? Ето това е една от големите опасности днес – да не би да допуснем отново „смъртта“ на още една „жива“ част от природния рай, който се получили даром…!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на в-к „България“ в София

Няма коментари: