сряда, 10 май 2017 г.

ЗАПАДЪТ ЛИ НИ РАЗВРАЩАВАШЕ, ИЛИ НИЕ НЕГО РАЗВРАЩАВАХМЕ…!?

Хомосексуализмът, хипи движението и Бийтълс-манията са смятани за идеологическа диверсия, провеждана от западните туристи в България през втората половина на 60-те години и в началото на 70-те на миналия век. Това става ясно от разсекретени документи на службата „Държавна сигурност, която определя извършваната чрез международния туризъм идеологическа диверсия като основна форма на подривна дейност срещу държавата ни и също толкова опасна колкото и шпионажът, пише dariknews.bg.

Според „експерти“, шведските туристи са първите „учители” по хомосексуализъм на родните „нежни души“, а чужденците от Турция и Гърция ги „разлагат” чрез сводничество. Това пък става ясно от лекция за идеологическата диверсия, изнесена през 1974 г. от началника на Второ главно управление на политическата полиция, която в онези години се обобщава от структурата за репресии – „Държавна сигурност“ - ДС.

От цитираната лекция става ясно още, че чрез туристите „противникът разпространява буржоазната култура в облеклото и външността на хората”. Поради тази причина много чужденци идвали на почивка у нас с „бради, дълги коси, мръсни, а мъжете се обличат в рокли, за да повлияят главно на наши младежи”…! Абсурдността на твърденията оставяме на логиката на вдсеки читател, по-интересно е обаче друго. Как едни елементарни факти, които са изопачени, придобиват смисъла на основа за едно цяло твърдение!

В края на 60-те години има едно разпореждане служителите на граничните пунктове да не допускат в страната ни туристи с „неприличен външен вид, наподобяващи бийтълси, мръсни, неизмити, с изпокъсани дрехи и с неприлично големи коси и бради”. Това е практика, която е особено силно развита и вътре в страната. Дебнат се ученици и възрастни, които, според властите, демонстрират, чрез облекло и външен вид въобще…, а какво демонстрират, изглежда не е особено ясно и на самите власти, но е важно да има репресии спрямо модерността, която рязко се отличава от правоверната съветска мода!

Но абсурдите не свършат до тук. Югославия, която е относително по-свободна държава от България, също се явява източник на идеологическа диверсия. През 1968 г., в рамките само на една седмица в България заради дълги коси първо не е допуснат югославски музикант, а след него и югославски спортист, пътуващ с отбора си за състезание.

През този период ежегодно в страната ни не са допускани между 800 и 1000 туристи, отговарящи на описанието в инструкциите. През летния сезон на 1971 г. милицията в Бургас преброява около 1000 хипита, „миришещи на мръсотия”, чийто външен вид е „под всякаква критика”…!

 „…Морално разложилите се западни граждани водят наши младежи и девойки в дискотеките и баровете в курортите, където им показват своите възможности. В поведението им по време на танците липсва елементарна скромност, целуват се, лягат по миндерите, без да се съобразяват с околните”! Ето така описват властите поведението на чужденците, които хем са необходими, заради валутата, която харчат тук, хем са неприятни, защото не са подвластни на мероприятията на народната власт – фалшив морал, мимикрираща нравственост и съмнителни нрави.

Особено внимание „Държавна сигурност“ обръща на „предметно-демонстративната идеологическа диверсия”, която западните туристи извършват, като внасят луксозни стоки, коли и демонстрират финансови възможности чрез раздаване на подаръци и бакшиши. С подобни примери изобилстват документите на нашите служби, които се сдобиват с наръчник на западногерманското разузнаване към туристите, избрали България за почивка.

Указанията към гражданите на Федерална република Германия /западнтата част та Германия/ са да вземат в багажа си вестници, списания и книги, които да подаряват на българите. За пропаганда на западния начин на живот „Държавна сигурност“ счита и пътуване на чужди туристи до България с автомобили, защото се демонстрират западните марки, които повече от очевидно са и по-красиви, и по-качествени от съветските овтамобили, които масово се внасят в България в онези години.

През 1962 г. американски гражданин пристига в България с последен модел „Кадилак”, който веднага се превръща в атракция. Чужденецът посещава София, Варна и Бургас и паркира автомобила на места с голям човекопоток. След това започва да завързва непринудени разговори с минувачите, обяснявайки им, че е пенсионер и с пенсията си може да си позволи такава кола и да ходи всяка година на почивка в далечна страна.

Подобен фурор с „Алфа Ромео” същото лято на „Слънчев бряг“ предизвикват и двама 19-годишни западногерманци, които според службите били „месарски чираци”. Ако „месарски чираци“ могат да си позволят такъв стандарт, то какво остава за майстора им в месарницата…!?

Западногерманци „внасят” в България и нудистката мода. В началото на 70-те години на плажа в курорта „Албена” се появяват плажуващи, които не носят бански костюми. „Държавна сигурност“ веднага се задейства и извършва проверка на сигнала, която установява, че туристи от ФРГ са автори на „тази срамна и недостойна проява за нашия морал и нравственост”. Към нея са се присъединили и летовници от ГДР, Чехословакия и Полша, както и българи, служители на „Балкантурист”. За няколко дни голите туристи са разгонени. Тогава се появяват и така наречените „Евини“ и „Адамови“ плажове - за жени и мъже, където могат да бъдат без бански.

В онези години България се самоизолираше, за да се докара до някакъв напълно измислен, фалшив, а не рядко и съвършено глупав морал, който нито беше морал, нито пък имаше за цел истинско съхраняване на някакво, каквото и да било, благоприличие на фона на политическия произвол и тоталното властово безсрамие в страната…!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на в-к „България“ в София

Няма коментари: