сряда, 31 май 2017 г.

НАЙ-ГОЛЯМОТО УЧЕНИЕ НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ – 35 г. ПО-КЪСНО



Армейски генерал Добри Джуров с войници
по време на учението ф"Щит 82".

Снимка: socbg.com
Българската армия се готви да участва в най-голямото съвместно учение в рамките на НАТО, откакто страната ни е член на Алианса. В "Сейбър гардиън 17" ще се включат близо 40 хил. военнослужещи от 21 страни членки и партньори на НАТО. Само нашите войници ще бъдат близо 4000. Учението ще се проведе на териториите на 4 държави - Германия, Унгария, Румъния и България. В учението ще участват и 15-те машини "Брадли" от Трета бронирана бригада от Четвърта пехотна дивизия на Сухопътните войски на САЩ, които пристигнаха на база "Ново село" по операция "Атлантическа решимост". Това съобщи преди броени месеци вестник „Стандарт“.

Нека обаче да припомним, че това не е първото такова мащабно учение, в което армията ни участва. Между 14 юни и 30 септември 1982 г. в СССР и България се провежда най-голямото стратегическо учение в историята на Варшавския договор – предимно военно-политическа структура – основен опонент в онези години на НАТО, наречено с кодовото название “Щит-82”.

Западните военни експерти го наричат “Седемчасовата ядрена война”, защото разиграва военни действия след ядрен удар на територията на цяла Европа. По време на широкомащабното общовойсково учение на обединените въоръжени сили (ОВС) на Варшавския договор практически е изпитана цялата стратегическа мощ на Съветската армия и армиите от тогавашните социалистически страни в Европа, в това число и на Българската народна армия. Това съобщава в своя статия сайтът socbg.com. Използваните източници са „Преживяното не подлежи на обжалване”, автор Атанас Семерджиев и „История на Българите: Военна история на българите от древността до наши”.

В учението участват над 60 хил. бойци, като част от тях са запасняци. В това невиждано по мащаб оперативно учение са включени 800 танка, 1100 БТР и бойни машишни, 1000 оръдия, 508 самолета и вертолета, 10 000 транспортни средства и 16 ракетни пускови установки.

През есента на 1982 г., в подножието на Странджа планина и в прилежащата акватория на Черно море под командването на съветския маршал В.Куликов, главнокомандващ ОВС и армейски генерал Добри Джуров (по това време министър на народната отбрана на България), се състои заключителната церемония на най-мащабното оперативно-стратегическо учение на Варшавския пакт „Щит -82”.

На 1.10.1982 г. на летището в Бургас се състои заключителен тържествен парад на войските участвали в учебната бойна операция. С него се слага и край на най-голямото бойно учение в историята на Българската армия в онези години.

"Съвместната подготовка е израз на ангажимента на САЩ към съюзниците от НАТО и допринася за постигането на съвместимост с техните армии. Работили сме в Ирак и Афганистан, а сега допринасяме за укрепването на сигурността в Европа", заяви командирът на Първи батальон от Трета бронирана бригада подполковник Джейсън Сабът, цитиран от вестник „Стандарт“, по повод настоящото учение в рамките на НАТО. Американският офицер допълни, че новопристигналата рота ще присъства в "Ново село" в продължение на девет месеца. След това на нейно място ще дойде подразделение с приблизително същия брой личен състав и техника.

В "Сейбър гардиън 17" на практика ще има няколко дъщерни учения. Ще се включат всички родове войски на Българската армия. За първи път самостоятелно участие ще имат специалните ни сили, които след промените в Закона за отбраната и въоръжените сили вече не са част към Сухопътните войски, а на директно подчинение на министъра на отбраната. Българските специални сили ще участват в "Сейбър гардиън" под шапката на НАТО.

Един от ефектите от такова мащабно учение и на наша територия е стимулирането на местната търговия и услугите.  Това на практика се отразява много положително на хотели и ресторанти около и в градовете Сливен и Ямбол.

Особено в събота и неделя много групи американски военнослужещи посещават двата града и с удоволствие харчат парите си в отворените заведения. Те ходят цивилни, но отдалеч си личи, че са военни от армията на САЩ. В някои от по-елитните ресторанти наоколо вече има специални менюта на английски език, които са именно за гостите от американската армия. Хотелите също не могат да се оплачат. Огромното мнозинство от американски военни, разбира се, нощува в самата база, където условията са перфектни. Има обаче специалисти, които използват хотелите в Сливен и Ямбол за нощувки. Особено през летните месеци американските военни масово предпочитат да прекарват уикендите си на морето. От база "Ново село" до Бургас с кола разстоянието се взема за не повече от 40 минути. Търсени са и хотелите в Балкана, които са по-близко, пише още „Стандарт“.

Това, което можем само да добавим е, че армията ни е имала, а в момента и изгражда нов такъв опит и боеготовност в рамките на подобни многонационални военни учения, които не просто повдигат духа на военнослужещите, но стимулират усещането им за общност и колективна сигурност. Това е заложено в основата на организация като НАТО, която има за цел да осигури и гарантира мирно съвместно съществуване и качествена отбрана от външни агресивни сили. А България има честта да е партньор на САЩ и армията им, както и да е активно действащ член на този отбранителен съюз!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на в-к „България“ в София

Няма коментари: