понеделник, 22 май 2017 г.

СЛЕД РОНАЛД РЕЙГЪН, БИЛ КЛИНТЪН СЪЩО „ПОСТРАДА“ В СОФИЯ…!!!


Неотдавна в-к „България“ отбеляза откриването на паметник на американския президент Роналд Рейгън в София, в Южния парк. Той беше залят с червена боя, като по този начин някой, който не одобрява присъствието на такъв паметник в София, изрази мнението си. Сега същият паметник отново беше зацапан с монтажна пяна и бяла боя. Обяснението: понеже алеята носела името на южноамерикански лидери, пък Райгън едва ли не се бил „натрапил“ там, като дори и алеята „приела“ неговото име…!


Питаме се, как е възможно един чисто архитектурно-географски признак да оказва такова значимо влияние върху разбирането за геополитика и световен ред…!? Та нима президентът Рейгън е по-малко значим като политически лидер и фигура от световно значение от един лидер от Парагвай, например, или - от Боливия…!?


Но не толкова за Рейгън е настоящата тема, макар, че е важна и е актуална, тя обаче дава повод и за още една посока на мислене. Става дума за плакати със снимки от посещението на президента Бил Клинтън в София.


В 21.40 часа на 21,11,1999 г. самолетът на американския президент Бил Клинтън "Air Force 1" кацна на летище София. Официалните лица за посрещането, начело с българския държавен глава Петър Стоянов, излязоха на пистата. След като слезе от самолета, Бил Клинтън разговаря няколко минути около очакващата го лимузина с българския си колега Петър Стоянов, след което изненадващо дойде да поздрави лично всеки от очакващите го журналисти. Това неочаквано нарушение на протокола беше посрещнато с възторг от представителите на медиите.


Президентът на САЩ оказа уважение не само на журналистите, но и на всички българи, като ги поздрави, като дори се сля с тях. Една от точките, където това стана, беше подлезът между Министерския съвет и Президентството в София. Тук Клинтън си купи фолклорни сувенири от магазините и се разходи да разгледа археологическите разкопки в района, които тогава все още бяха твърде семпли.


И именно поради тази причина, че на това място Бил Клинтън е осъществил най-прекия си контакт с обикновените хора на България, днес там има витрина, в която са залепени плакати със снимки от събитието. Впечатление обаче прави, че някой и тук се е подразнил от присъствието на американски президент в София и витрината е оплюта, като по този начин засъхналите следи от това обругаване придават една доста просташка визия на мястото и на въпросния исторически кът, не като такъв разбира се…!


Разбираме, че това е политическа пропаганда, че това е начин, макар и не особено сполучлив, да се демонстрира отношение, при това напълно негативно, дори крайно негативно отношение. Но някак не е прилично... Всяко обругаване на паметник е проява на лош вкус, но когато това се пренесе като действие и на други места, на които няма паметник, а само паметни снимки, това вече граничи с твърде лошо възпитание, или направо – с липсата на такова, каквото и да било…!


Проблемът не е в това, че е оплюта витрина със снимки на американски президент, става дума за гражданско поведение, което е просташко. Когато не харесваш американски президент, бил той Рейгън, Клинтън, Тръмп, или някой друг, това е въпрос на личен избор и никой, или поне никой не се интересува от подобен личен избор. Демонстрацията е излишна, защото оплюването на витрина, или заливането с боя на паметник не решава проблем, а просто говори за лабилни нерви…!


Какво като алея в Южния парк в София носи името на американски президент, който остави трайна диря в историята на света в едно наистина твърде динамично и рисково време…!? Какво толкова ще стане, ако кръстим една алея на негово име..!? С какво това ще попречи на нечий мозък, съзнание, съвест, морал…!?


Защо непременно трябва да обругаем един паметник, само и само да предизвикаме обществен дебат, нима не е достатъчно темата да се дискутира цивилизовано, в дискусионни студия, медии и на форуми, вместо да се търси неизменният скандал…!?


Така първо беше заявено отношение, а сега се заявява направо и намерение, паметникът на Рейгън, да не бъде оставен „на мира“…! Защо, кому и какво е направил Реъйгън, че е заслужил такова отношение от нас българите…!? Понякога се твърди, че понеже именно нищо не е направил за нас, с какво пък е заслужил тази чест да има негов паметник и името му да бъде носено от алея в парк…!?


Всъщност, защо винаги съдим, преди да се информираме, това не е ясно…!? Но не бива да се изолираме от света, в който живеем, а този свят, до голяма степен е продукт на действията и на този американски президент. Усилията му за намаляване на въоръжаването и емблематичните му преговори с лидера на СССР Михаил Горбачов са достатъчни поводи, заради успехите на дипломатическия фронт, заради които  именно Рейгън е заслужил не просто свое почетно място в историята на САЩ, но и в историята на Европа и на съвременния свят, светът, който днес и ние обитаваме.


Ето заради това той е заслужил паметник в Южния парк и не е заслужил да бъде обругаван! А колкото до витрината със снимки на Бил Клинтън, едва ли храчките по нея могат да се обяснят с предпочитанията към настоящия президент, против тези за неговия опонент на изборите – съпругата на Бил Клинтън – Хилари! Не, нивото е доста по-ниско, то е въпрос, както казахме вече, повече на възпитание и по-малко – на политически убеждения…!



ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ

кореспондент на в-к „България“ в София

Няма коментари: