петък, 2 май 2014 г.

Скандал в Троянския манастир. Висш монах заплаши момче от с. Орешака със „сексуална разправа”



Преди около три седмици получихме информация от повече от сигурен източник, за нов скандал, касаещ архимандрит Г.Л. от Троянския манастир, който заплашил със сексуално насилие сина на г-жа И.П. от с. Орешак. 

Въпросната госпожа отказа да говори пред нас по случая, въпреки, че беше доста притеснена за сигурността на детето си. Каза само, че ще изчака решението на следствените органи, защото е подала жалба в полицията в Троян. Пред нас г-жа И.П. нито отрече, нито потвърди да е подавала жалба.

„Ще се чуя с колегата, който отговаря в Троян за това, за което ме питате. Разбрах, че е получил нещо, но е на произшествие в региона и не е започвал да работи върху това ,което е получил. Не знам дори, какъв е сигналът”, заяви говорителят на полицията в Ловеч още преди три седмици. На следващия ден отново се свързахме с ловешката полиция и от там говорителят отново заяви: 

„Единственото нещо, което мога да кажа за тази проверка е, че е получена жалба срещу служител на Троянския манастир в РУП Троян и ще бъде извършена проверка по този случай”. Попитахме, какво е естеството на жалбата, но от полицията отказаха да коментират.

Оказва се, че информацията за това, че служител на Троянския манастир е извършил престъпление, е нещо, което не бива да стига до ушите и очите на обществото ни, НО защо, нещо тайно ли има, или….?

Едва днес тази информация излезе във вестник „България днес” и публикуваме нашето разследване, за съжаление „пост фактум”, но все пак, поне да покажем още един щрих към скандал, който вече е факт от друга медия, която ни изпревари, а и се престраши да го направи публичен!

В случая обаче не е толкова важно, кой пръв е пуснал новината, по-важното е, че за пореден път един относително висш духовник – архимандрит, си позволява да заплашва, да безчинства, да върши дела, които не отговарят на сана му. Същият е санкциониран за управление на МПС в нетрезво състояние, същият беше изгонен от поста „игумен” на манастира, преди време….! 

Никой не взе мерки, никой не го наказа, никой не го изолира, така, щото да не петни повече името и авторитета на Църквата и се стигна до това, въпросният монах да заплашва миряни, при това – дете, при това – със „сексуална разправа”.....!


Бързаме да кажем, че не всички в църквата са такива, има много, много добри монаси и свещенослужители, но заради такива, дамгата пада върху всички, а не бива!

Няма коментари: