вторник, 20 май 2014 г.

Истина, или лъжа – 22% бедни, а само 13% безработни!


Безработните са най-рисковият контингент, който е застрашен от социално изключване. Снимка: www.spekulanti.com

Около 20-22% от населението у нас живее в риск от бедност и социално изключване, а всеки четвърти се лишава материално от поне 4 основни продукта, отчетоха от Института за икономически изследвания при БАН.

В същото време говорим за безработица в страната от 13,2% към октомври 2013 г. Нека първо да преведем термина „социално изключване“. Това е процес на изолиране и очуждаване на един човек към обществото и социалния живот. Превръщането на човека в скот е именно тази изолация, която е предизвикана от невъзможност да се води нормален живот, да се плащат редовно сметки и да няма задлъжнялост, която да не може да се обслужва.

Това би могло да настъпи в негативен план, ако човек остане без работа, тоест, ако няма пари. Следователно, как се съотнасят близо 22% застрашени от социално изключване, към само 13,2% безработни...!? По първоначалната логика излиза, че след като близо 22% за застрашени от социално изключване, следователно някъде близо до този процент трябва да е и безработицата.

Недоумение буди и фактът, че за същия период – август-октомври 2013 г., безработицата в Гърция е била 27,3%, в Испания – 26,7%, дори в една Португалия е била 15,7%, а в България, която е доказано най-“бавноразвиващата“ се икономика в Европа се отчитат едва 13,2%...! Или статистиката се оказва „стъкмистика“, или методологията на изчисление е различна от тази, която практикуват в ЕВРОСТАТ, която се използва и в останалите европейски държави, както и тези, в които отчитаме безработицата в конкретния случай, или просто някой умишлено ни заблуждава...!

Нима най-слабата европейска икономика отчита един сравнително среден за ЕС коефициент на безработица...?! Е как и защо тогава сме най-слабата икономика на континента?! Безработицата означава слаба социална сфера, което означава слаба покупателна способност на хората, което пък означава слаби постъпления в бюджета от доходите на хората, защото или те са ниски, или въобще липсват. В този смисъл, най-висока безработица от изброените страни има в Испания, а в същото време Испания е в криза, но българите, които работят там не се завръщат в България масово.

Да, някои се върнаха, но много останаха. Това означава, че испанската икономика не е чак толкова зле, за да предизвика миграция към евентуално по-здравата икономика на България. А това означава, че тамошната икономика е по-стабилна от нашата. В същото време дисбалансът на коефициентите на безработица са факт, който говори за проблем при изчисляването на безработицата в България.


Проблемът е в това, че говорим за „реални“ работни места, което означава, че има и „нереални“ такива! Проблемът е и, че у нас се говори и за „работещи бедни“, докато в Европа, ако работиш, няма как да си беден, проблемът е, че все правим някакви напъни, вземаме мерки, работим по европейски програми, а впоследствие се оказва, че се напънала планината и родила....мишка...!

За novinite.bg

Няма коментари: