неделя, 11 май 2014 г.

КОГАТО БИБЛИЯТА БЕШЕ ЗАБРАНЕНА КНИГА И НОСЕШЕ ОПАСНОСТ ОТ ЗАТВОР


Снимка: klisurskimanastir.com

·        Иконата като политическа опасност

·        Християните можеха да получат информация за Православието, само апокрифно

Беше време, когато да внесеш в България нещо от чужда държава, можеше да е сериозно престъпление, можеше дори да влезеш в затвора! Във времето на „хепи соца”, когато се връщаш от чужбина, на митницата можеше дори да ти поднесат документ, в който трябва да декларираш, че не внасяш порнографски материали и …Библия! Да, Библията беше нещо, което е полулегално в България. Хората си пазеха Библии от стари времена, още от много преди преврата от 9 септември 1944 г., когато на власт дойде съветско-болшевишката партия.

Вярващите християни можеха да получат информация за религията си, за Православието, само и единствено апокрифно, ако се поинтересуват от енорийския си свещеник, разбира се, ако и той не е информатор на тайната политическа полиция, наричана в онези години „милиция”. Другият начин за информация за вярата беше от старите Библии, запазени от дядовците и бабите, някои от които са толкова стари, че вече имат уникална библиографска стойност.

Може би днес ни е странно, как така ще декларираш, дали носиш Библия в багажа си, когато се завръщаш от чужбина, но тогава това е нещо напълно прието и нормално, колкото и по същество да е НЕнормално!

Георги от София пътува в края на 70-те години до Гърция – по това време - „опасна, капиталистическа държава”, която е отвъд „Желязната завеса”. Заедно със съпругата си Николинка, те са на екскурзия. Преди това обаче са инструктирани, какво могат и какво не могат да правят, за да не стават гафове на митницата на връщане в България. Всъщност, проблемът е не, какво биха изнесли от родината си, защото на практика те няма какво да изнесат, проблемът е да не би да внесат нещо, което съветско-болшевишката партия не би одобрила!

Георги бива спрян от уличен амбулантен търговец в Солун, който му предлага да купи икона на Господ Иисус Христос. Картината е съвсем обикновено цветно копие, на хартия, навита на руло. Нищо особено не е, нито пък има особена стойност, просто защото е една препечатка. Георги я харесва и много иска да а притежава, защото по това време в България такова нещо въобще не може да се намери и да се закупи, от където и да било.

Проблемът е, че Георги лесно може да закупи иконата, която при това никак не е скъпа, но няма как да я внесе в България, защото по това време в „свободна” социалистическа България такъв „търговски артикул” може да ти докара куп главоболия, а е възможно и да те лишат от права и свобода, само заради това, че си нарушил някакви измислени правила, които противоречат на една повече от нелегитимна, безродна власт, която не вярва в нищо друго, освен в собственото си умопомрачително по мащаби и престъпност скудоумие и безпросветност.

Въпреки това, Георги купува въпросната икона от търговеца в Солун. Когато идва време, да минат границата на Гърция с България, Георги увива иконата на Господ Иисус Христос около ръката си и въпреки че е доста топло, облича връхната си дреха, за да прикрие иконата. Така успява да заблуди митническите власти и внася нелегално в страната нещо, което принципно няма да право да внесе.

По-нататък историята на иконата е стандартна. Тя попада в ателие за рамки в София и бива поставена в изключително изящна официална рамка, която по всяка вероятност струва много повече от самата икона, но иконата вече е придобила съвършено друг смисъл и значение. Освен че тя представлява визуален израз на вярата на един човек и неговото семейство, тази икона вече е уникална и с това, че нелегално е била пренесена през границата на една комунистическа държава и е попаднала в дома на едни праведни хора, които са се погрижили тя да бъде поставена там, където й е мястото – на стената и на изток, за да им помага и да им носи късмет и здраве!

Страхът е голям, но Георги го преодолява, защото силно вярва, защото знае, че истината е на негова страна и той е на нейна и защото иска да покаже дори на самия себе си, че вярата може да спаси човек, дори и когато върши нещо, на пръв поглед незаконно, като пренасянето на православна икона в държава, където това е забранено!

Днес купуването и продаването на икони, както и на каквато и да е православна и инославна литература, дори и Библия е нещо съвършено нормално и допустимо в България, защото именно това е нормалното. Сега обаче сякаш вярата ни е по-малко. Колкото по-забранена е била тя в годините на комунизма, толкова хората са се  стремели да я опазят в сърцата си. Днес никой не ни забранява да вярваме, но сякаш нашата вяра именно заради това – защото е твърде лесна и достъпна, е по-слаба от преди!

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на в-к „България в София

Няма коментари: