понеделник, 5 май 2014 г.

Братството на Троянския манастир се разпадна, обителта опустя


Снимка: mitaka-photo.blogspot.com

Новият игумен на Троянската ставропигиална обител, Велички епископ Сионий е изгонил и скандално нашумелия напоследък архимандрит Григорий Лозев. Близки до манастира и братството заявиха специално за novinite.bg, че игуменът е наредил да се излее олиото от кандилата и да се сложат обикновени чаени свещи! Изхвърлени са били и богослужебни одежди, които са били ползвани не повече от десетина пъти и на практика са били почти нови!

С изгонването на архимандрит Григорий, на практика манастира опустя, защото в него легитимно пребивава само игуменът. В момента там са още архимандрит Василий и двама семинаристи, но за тях няма решение от Св. Синод, а такова е необходимо, защото манастирът е на пряко подчинение на него.

В момента богослужението се извършва по семинарски. В семинарията, понеже учениците се учат как се пее и там няма професионални певци, учителите дирижират и посочват, кой да пее. Там богослужението се кара изключително съкратено – 1/3, а 2/3 се изпускат.

„Стихирите на „Господи возвах” са съкратени на минимума – два, както е в семинарията. Съкратени и отменени са характерни за манастира богослужебни последования, а полунощница, девети час и малко повечерие са напълно отменени! Най-абсурдното е, че е било отменено всекидневното служение на „Света литургия”, което е било правено в продължение на 400 години в историята на манастира”, разказват служители от църковните среди.

Троянският манастир е основан от хилендарски монаси. Именно заради това калугерите там са се стремели да се служи така, както е било от основателите. Преди време епископ Теодосий е махнал от богослужението през богородичния пост „Богородичния акатист” и тогава патриарх Максим е бил много сърдит. Днес на практика се отбива номера в църквата, защото богослужението, според запознати, на практика е осакатено, а къде е Синодът и патриарх Неофит…?

Според монаси, има много хора, които плащат, дори и от чужбина, пари, при това не малко, за да се четат имената им за здраве, или на някои за заупокой. В момента обаче няма богослужение, няма литургия и тези имена не се четат. Какво се случва с парите на хората, които вече са си платили за това и вярват, че се изпълнява волята им на добросъвестни миряни...!?

„Сега цивилни лица бият клепалото, а клепало се бие само от монах, облечен в мантия и с було”, твърдят монаси, възмутени от нарушаването на основни манастирски последования и правила.

Сагата в Троянския манастир продължава с пълна пара. След гей-скандалите, отнемането на шофьорска книжка на архимандрит и записа на „задочна” сексуална сцена, последва изгонването на двама монаси. Междувременно един от членовете на братството се спомина скоропостижно. В неделя е бил изгонен още един от монаситие и в понеделник последният калугер е получил предупреждение да изнесе вещите си от светата обител.


Кой ще отвори музея след празниците, кой ще бие клепалото, не е ясно. Както е тръгнало, явно скоро светски лица ще водят и богослужението в църквата на Троянския манастир, някои от тях вече веднъж бяха повикани там - за „охрана”...!

За novinite.bg

Няма коментари: