вторник, 6 май 2014 г.

Синодът се заема с Троянския манастир след празниците? Медиите „убили” архимандрит Августин!


Снимка: www.sofia-press.com

Синодът се заема с Троянския манастир след празниците?

Медиите „убили” архимандрит Августин!     

„Официално становище на Св. Синод за казуса в Троянския манастир няма и няма и как да има, защото за да има такова трябва той да се събере на заседание. Неговото редовно заседание е чак през следващия месец юни, но предстои едно извънредно заседание. Възможно е тези проблеми да бъдат разгледани на него”, заявиха пред фейсбук-групата „Православни новини” от Св. Синод на БПЦ-БП.

Стана ясно, че официална информация за каквото и да било от проблемите в манастира, не е постъпвала в Св. Синод. Натрупали са се обаче въпроси, които трябва да бъдат разрешавани в Църквата. Един от тези, които ще бъдат разглеждани на въпросното извънредно заседание, е свързан с излъчването на представител на БПЦ в междуправославни срещи.

„В Църквата винаги е имало проблеми и те са били разрешавани от Св. Синод. Не е нужно някой да оказва натиск отстрани, за да се случва това. По повод архимандрита, който е карал без книжка – има си закони и те важат, както за него, така и за останалите хора в тази държава. Не е нужно да се свиква Св. Синод, за да се произнесе той. Ако се налагат някакви наказания той ще си ги понесе, дали глоба, или каквото е предвидено”, заявиха от най-висшия управляващ орган в Църквата ни и добавиха, че Св. Синод не може да се събира извънредно при всеки случай, когато някой е казал, или направил нещо.

Възложени са били правомощия на новия игумен на манастира Велички епископ Сионий, да се грижи за вътрешния ред на манастира. Те са възложени от Св. Синод. „До колко правилни са неговите стъпки, това се следи от Синода и той няма да остане безучастен – ще поощри, или ще порицае. Той /игуменът – б.р./ е изпратен там, за да се справи с някакъв проблем, който е съществувал до тогава, да разреши някаква ситуация и най-вече да върне доброто име на манастира. Дали тези стъпки са правилни, предстои да се види”, заявиха още от Св. Синод.

Според управляващия орган на Църквата ни, ако игуменът е предприел крайни мерки, ще претърпи критики, ако пък не ги беше предприел, отново е щял да претърпи критики.


„Смъртта на архимандрит Августин /от Троянския манастир, който нашумя след телевизионно предаване като „баба Гуси” – б.р./ беше съвсем пряко предизвикана с груба журналистическа намеса в живота на този монах. Това трябва да направи всички ни много по-внимателни в думите ни, особено, когато става дума за медии, чиито думи отекват надалече и се чуват от много хора. Тогава трябва да сме много по-внимателни, трябва да имаме предвид, че това са преди всичко хора…!”, категорични бяха от Св. Синод.

За фейсбук-групата "Православни новини"  

Няма коментари: