четвъртък, 15 май 2014 г.

Проф. Атанас Тасев: Проблемите в енергетиката не се решават с ДАНС


Професор Атанас Тасев. Снимка: novinar.bg

Визитка:

Проф. Атанас Тасев е български енергиен експерт и политик, професор по кибернетика и информатика. Завършил е Автоматика и телемеханика в Киевския политехнически институт. Бил е финансов анализатор в преговорите между "Булгаргаз" и "Газпром" и в изготвянето на прогнозите и анализите за най-големите ни енергийни проекти - АЕЦ "Белене" и ТЕЦ "Марица-изток". Проф. Тасев е член на междуведомствения консултативен съвет към Министерски съвет по проекта "Белене".


  • Проф. Тасев, как ще коментирате факта, че ДКЕВР дава на ДАНС ЕРП-тата, до колко има основание за това и дали този ход е правилен?
  • До колкото знам ДАНС е организация, която се грижи за националната сигурност. Ако те са видели някаква заплаха, очевидно трябва да се действа по компетентност. Няма нищо необичайно в това. Още в самото начало, когато министър Драгомир Стойнев вдигна знамето на борба срещу естествените монополи, той каза, че е заплашена националната сигурност, което е много тежко обвинение. Според мен се стигна до компромис и това обвинение отпадна – за сговор за дестабилизация на държавата. Сега малко съм учуден, защо пък точно ДАНС има отношение към това и защо точно сега!? Тук са открити някакви нарушения, които са свързани преди всичко с административни наказателни разпоредби.
  • Според „Файненшъл таймс“, в тази ситуация се засилват подозренията за руско влияние върху българския кабинет, приемате ли такова твърдение?
  • Това е толкова несериозно, че не искам да го коментирам. „Файненшъл таймс“ е сериозна медия и лично аз съм учуден. В енергетиката съм от толкова години, не съм чувал нищо подобно. Силно се съмнявам сегашните управляващи да правят акт на политическо самоубийство. Това ми изглежда твърде несериозно.
  • Може ли според Вас да се стигне до отнемане на лицензи на ЕРП-та?
  • До сега, след като отпадна обвинението за сговор за дестабилизация, не виждам никакво основание да се отнемат лицензи, освен едно единствено – за неизпълнено разпореждане на ДКЕВР. Това е една формална, но много силна процедура, но се съмнявам, че държавният регулатор ще прибегне до нея. Твърде много се разшумя. Мисля, че ефектът, който се преследваше – да се покаже, че естествените монополи са в строг контрол, се постигна. Време е да се вдигне знамето на примирие, защото задълбочаването на конфликта може наистина да доведе до дестабилизация, ама наистина...! Нестабилната електроенергийна система дестабилизира всяко управление.
  • Какъв всъщност е проблемът с ЕРП-тата и има ли политически елемент там?
  • В последните години политиката много силно започна да присъства в енергетиката, което е контрапродуктивно. Проблемите в енергетиката, която е болна, няма да бъдат решени с административни актове, или ДАНС, докато всички политически сили и в парламента, и извън него не седнат на една маса и не се разберат. Никой не може самостоятелно да разреши проблемите с финансовата нестабилност на енергетиката, освен при политически консенсус. Това са тежки и болезнени проблеми, но ще настъпят така, или иначе през 2015 г., когато трябва на 100% да се отвори електроенергийният пазар. Тогава цените ще заемат по-високи нива. Проблемът е тежък, но решението му е политическо, на базата на политически консенсус.
  • До каква степен тази криза ще окаже влияние върху цената на тока сега?
  • Цената на тока е тежък политически проблем. От политическа гледна точка тя не бива да се вдига и сегашните управляващи взеха за пример това, което се случи с Борисов. От гледна точка на изискванията на ЕС, обаче, ние трябва да либерализираме цените. 
За novinite.bg

Няма коментари: