вторник, 20 май 2014 г.

Георги Марков: Прокуратурата няма право да разследва президента


Снимка: pressadaily.bg

Визитка:

Георги Марков е бил юрисконсулт на Столична община, адвокат, асистент по административно право в СУ и главен секретар на списание „Държава и право“. Той е депутат от СДС и член на законодателната комисия във ВНС. През 1994 г. е назначен за конституционен съдия от президента Желю Желев. Председател на УС на ПФК „Левски“ от 2000 до 2003 г. Участва в изборите за президент на България през 2006 г. Обявява се за „единствения автентичен седесар“ сред кандидатите.


  • Г-н Марков, как бихте коментирали информацията, че Прокуратурата разследва президента Росен Плевнелиев, заради срещата му с шеф на едно от ЕРП-тата?
  • Прокуратурата няма право да разследва президента. Той е наказателно неотговорен и се ползва с абсолютен имунитет. Той няма имунитет като на депутатите, който може да бъде снеман. Ако някой счита, че той е извършил държавна измяна, или ако някой счита, че той съществено е нарушил конституцията, това трябва да бъде отнесено към народните представители. ¼ от тях могат да внесат искане в НС и ако над 2/3 – или 161 народни представители решат, те могат да сезират Конституционния съд, който единствен може да се произнесе по случая. Такова нещо, не може да се случи, защото в България няма 161 депутати – ненормални, които да искат импийчмънт на президента, заради това, че е говорил с чужденци.
  • Как е възможно въобще да има такова разследване, при положение, че президентът все още се ползва от имунитета си?
  • Аз се съмнявам, че има такова разследване, но в България може всичко, защото ние сме страна, която е обърната с главата наопаки. У нас Конституционният съд отказа конституционно правосъдие, парламентът няма кворум и нарушава собствените си закони, управляват ни победени на изборите партии и съдебната власт допусна да станем европейски шампиони по убийства. Тя трябва да се занимава с престъпниците, а не с президента!
  • В случая можем ли да говорим за прокурорска грешка, при положение, че е замесен и шефът на ДАНС?
  • Не мога да повярвам в това, което ми казвате. Считам, че в Прокуратурата работят квалифицирани специалисти и независимо, че са тесни специалисти в наказателната област, познават конституционното право, пък ако не го познават, има кого да питат. Мисля, че това е по-скоро някаква грешна информация, отколкото Прокуратурата да разследва президента, това е просто невъзможно!
  • Неофициално от Прокуратурата вече са потвърдили тази информация пред някои медии.
  • Ако това е вярно, се потвърждава моята теза, която отдавна застъпвам, че на България е необходима нова конституция, ново Велико народно събрание и преосмисляне на цялата структура на съдебната власт и дори и избора на висши магистрати. Ако това е вярно, означава, че е дошло време за смяна на конституционния модел.
  • Какви биха били последствията от едно такова разследване за президента и за държавността?
  • Ами никакви, никой не може да отстрани президента, освен Конституционният съд и никой друг не може да отнесе въпроса до Конституционния съд, освен 161 депутати, каквито няма. Така че г-н Плевнелиев може да спи спокойно. Ако продължаваме така, ще стигнем до нов „14 декември“, когато хората отново ще обградят парламента и ще поискат да се махат всички и всичко!
За novinite.bg

Няма коментари: