петък, 2 май 2014 г.

Кога монахът подава „оставка”…, или какво се случва с братствто на Троянския манастир!?


Снимка: http://bg-patriarshia.bg/


Въдвориха новия игумен на Троянския манастир – Величкият епископ Сионий. Тържеството мина и той реши да освободи от манастира двама от братството – монах Филарет и архимандрит Пахомий. Скандалът обиколи социалните мрежи и специализираните групи още в четвъртък вечерта.

Двамата монаси бяха замесени в скандална история, която се състоя в края на миналата година. Имената им само бяха споменати, но очевидно новото ръководство на ставропигиалната ни обител иска да въдвори мир и спокойствие. Поради тази причина, те са били помолени да напуснат манастира! Как ще се развие сагата ще разберем, вероятно скоро, проблемът е ,че манастирът остава почти без монаси.

Йеромонах Кирил очаква решение на Св. Синод за бъдещето си, архимандрит Августин почина, като се появиха съмнения за това, че смъртта му вероятно не е била съвсем естествена, а е била причинена. Остават трима – монах Филарет, архимандрит Пахомий и архимандрит Григорий.

Деволският епископ Теодосий обикновено не стои в манастира, след като беше свален от поста си игумен на обителта и на негово място беше назначен предшественика на епископ Сионий, Браницкия епископ Григорий, който пък стана викарен епископ в Софийската епархия.

Ако бъдат изгонени двамата монаси, в манастира остават само игумена и архимандрит Григорий. Как двама души ще се грижат за такъв огромен манастир не е ясно. Ясно е обаче друго. Според Устава на БПЦ, манастирският събор „…се състои от игумена/игуменката и 4 или 6 монаси/монахини…”, а се „председателства от игумена/игуменката” – (чл. 164, ал. 1). Само че в Троянския манастир остават само двама монаси, при това единият от тях е самият игумен…!

Пак според Устава на БПЦ, „…манастирският събор се избира от монасите/монахините и се утвърждава от Светия Синод – за ставропигиалните манастири…” – (чл. 164, ал. 2). Добре де, тогава как така игуменът на манастира, бил той и ставропигиален, или може би именно когато е ставропигиален, демек – подчинен на Св. Синод, може да изгони монаси…!? Та нали те, в качеството си на членове на събор на ставропигиален манастир, са подчинени на патриарха, а не само на своя игумен, защото статутът на манастира е различен от епархийските манастири!

След като съставът от членовете на манастирския събор на един ставропигиален манастир се утвърждава от Св. Синод, тоест от патриарха, защото той е председател на Св. Синод, тогава как един игумен може да прогони монаси от него!?

И което е още по-важно, как ще функционира манастирът, само с двама монаси, които не могат да формират легитимен манастирски събор не само защото са в малочислен състав, но и защото единият от тях е игуменът, който следва да е  председател на въпросния събор, ако въобще такъв може да се състави, според Устава на БПЦ!?


Въпросите остават, а отговорите вероятно предстоят, защото монаси извън манастир няма, тогава те просто не са монаси. А оставки се подават, когато човек е директор, но когато е монах, някак не върви. 

„Оставката” е светско деяние, което не носи авторитета на служението в манастир, така поне е според правилата, утвърдени от Светите отци през столетията на Християнската църква, иначе как бихме си представили дори, Св. Атанасий Велики да си подаде „оставката” от християнски Светец…!?

Няма коментари: