понеделник, 4 април 2016 г.

КРАЙ ВАРДАРО ДА СЕДИШ, И ФЕТИШ ДА СИ ТЪРСИШ…!!!

Белиот дом
 Скопие – столицата на Република Македония. Красиво е, защото е автентично, ама е автентично само около Скопското кале и на Скопската чаршия, останалото си е кич та чак дрънчи на поцинкована ламарина….!

Как може сравнително бедна държава да отделя толкова много пари от бюджета си, за да нацвъка, ама буквално да нацвъка толкова много и различни по тип и епохи паметници...!? Как си пасват на един площад Александър Македонски, Юстиниан Велики, Гоце Делчев и бронзови бременни жени….! Тук ми се искаше да възкликна по-пъстро, ама да не загубим детската аудитория, ако я има…!

Що за дивотия е, да събереш почти един до друг Гоцето и Юстиниан, както се казва нерде София, нерде Скопие….! Но както и да е. Обясняват ни, как градът имал население близо 800 хил. души, а според някои е – 640 хил. От тях 20 % са албанците, болшинството – македонци и малко роми. Питаме за българи…! Българите били 54 хил.!!! Ами, че това си е бая процент, особено като се има предвид, че сигурно поне още десет пъти по толкова имат български лични карти, заради ЕС…! Но да оставим и това!

Интересно е, как дори екскурзоводите не водят групите в центъра, при тази бурна, да не кажа направо луда еклектика от паметници. Дори те, които са македонци, не искат да ни водят там, а само ни казват, че натам можем да видим тези паметници! Срамуват се от дивотията на правителствената си програма „Скопие 2014”, според която центърът на градчето-столица е превърнат в нещо като филмова площадка, сякаш снимат блудкаво фентъзи!

Мостът на цивилизациите също е уникален, не само защото води към археологическия им музей, който е една плоска сграда с фасадна стена, ама пък каква стена само /!!!/, но и защото там са подредени едни доста добре изработени скулптури на почти всичките ни български царе, които, разбира се, са македонски…!

Не бива да се пропуска  „Крайцерът „Аврора”, който гордо „плава” по Вардаро, но и „Ноевият ковчег”, от другата страна на каменния мост, на който мост и дядо ми има снимка като български офицер от войната!

Двата платнохода така зверски завихрят еклектиката, че след вихъра не ти остава друго, освен да си купиш един бая резлив сладолед от сергията до моста, с едно на ум, ама нейсе, нямаше проблеми…!

Архитектурата също е уникална. Може да се види истински сецесион от 2013 г., граничещ с яка чалга, до барокови елементи от типа „дръж ма дан падна в рикътъ…!”. Владата си е чисто и просто – белият дом от Вашингтон, те дори така си я и наричат – белиот дом. А на брега на Вардаро се кипри и Капитолия, няма начин, това е Македония днес…!

Не може да не се обърне внимание, че единственото автентично място е Скопската чаршия, където живеят само албанци и където няма дивотии от сорта на тези от близкия център. Просто тук хората са наблегнали на духа на Изтока, мирише на овнешко и кромид, та чак до границата после имаш остатъчен вкус, но поне е истински, а не е като в центъра – стиропор, мрамор и класическо малоумие….!

Села в Македония сякаш няма, поне в тази част от Гюешево до Скопие е така. Има едни мини-махали от по две-три къщи. Дори табелки за село няма. То и какво село е това – от две къщи и половина!? Ако приемем, че населението на Скопие е 800 хил., както ни увери екскурзовод, то тогава извън столицата живеят малко повече от милион, защото населението на днешна Македония е толкова – 2 милиона души. От тях един сериозен процент не са македонци, а – албанци, роми и други, както и българи, да не забравяме….! И какво остава – има само една крачка до кръвосмешение, а македонците са си мераклии хора, падат си по тънката част…!!!

В една притурка на вестник „Вечер” четем за някакъв конкурс за училище в Битоля, което носи името на Йосип Броз Тито…! Е добре де, нали уж се еманципираха от Югославия и от Сърбия, нали уж не били „прави сърби”…! Това е все едно ние днес да имаме гимназия на името на Ленин, или на Че Гевара, в Пловдив, примерно…!

Иначе на Скопската чаршия е уютно, сравнително евтино, добронамерено, автентично и запазено място. То носи духа на старото Скопие, което вероятно и дядо ми е виждал през войната, когато е бил горд „белокаповец” там!

Извън чаршията – безумни паметници, историческа плява, мащабна демагогия и стържещ като на стъкло стиропор! Какво излиза, че истинският дух на истинското Скопие може да се види в албанската махала днес, която е заселила цялата Скопска чаршия…!

За утеха си купуваме една „История на македонскиот народ”, от 1988 г., за да се посмеем на връщане в автобуса, но се оказва, че въобще не ни е до смях! На границата ни питат, дали имаме нещо за деклариране! Имаме да – декларираме, че първи ги признахме за независими, а те за благодарност ни окрадоха като….., айде да не казвам….! Търсим си касовите бележки от закупената ни национална история, ама няма такива, щото историята ни не е купувана, а направо си е крадена!

И така, Скопие, Македония са франчайз на българската национална политика през последните десетилетия…!

Митничар ни казва, че и в Македония се краде..! „Добро ютро пиянице”….!Че как иначе, нали сме едно…!

Купили сме десетина кутии цигари, пръснати по целия рейс, защото нямаме право да пренесем повече от две, купихме си и една бутилка „жолта” ракия, за утеха, че Петър Делян е македонски цар и те така те….!

Назад оставяме Александър Македонски да дреме на коня си в центъра на столицата. Нека спи, да си почине, че не му е лесно и на него, баща му е насреща, гледа го, чичо му Юстиниан Велики и той седнал до Вардаро да си пере златотканата кармазъ-мантия, а дедо му Гоце Делчев сякаш аха и ще падне от коня си, но няма страшно, долу го пази една „плувкиня” и тя паметник, даже си има бикини и сутиен…при това – червени…!

Тук всичко е Александър Македонски, летището, повечето училища, улици, паметници, дори да срещнеш някого случайно и да го питаш как се казува…нищо чудно да ти каже „Александър Македонски”…!!!

С една дума, идете до Скопие, пийте по неколко студени „жолти” с прилепска Газоза при албанците, те знаят и български даже, сервират на минутата! Изяжте по една-две телешки вешалици, или каквото там ни беше „отвяло”, само не слизайте надолу, край Вардаро да седиш, бели белтъци на очите си да въртиш…че да видиш мраморен фетиш…..!

"Капитолият"

Скопската чаршия

"Лелята" на Александър Велики

Юстиниан І

Александър Македонски

Мостът на цивилизациите!

"Крайцерът Аврора" на Вардаро! 

1 коментар:

Анонимен каза...

Ха ха, чудесен пътепис и коментар!
Ще отида да си взема и аз една жълта ракийка... -:)