вторник, 12 април 2016 г.

„ДОБРОВОЛЦИ” ПО ЮЖНАТА НИ ГРАНИЦА ИМА ОЩЕ ОТ КОМУНИЗМА

Снимка: www.dw.com
Охраната на южната ни граница някога по време на комунизма се е изпълнявала и от така наречените дълготрайни огневи точки /ДОТ/ по южната ни граница, най-вече с Република Турция. Темата е актуална във връзка с особено силното обществено внимание през последните месеци към новите доброволни, граждански отряди, които „залавят” мигранти на границата ни с Турция. Някога границата ни се пазеше от това ние отвътре да не избягаме към Турция и Гърция, които бяха „вражески капиталистически страни”. Днес пазим границата ни от прииждащите мигранти отвън.

Участието на местното население в охраната на границата винаги е било актуално. Така е и днес.

Взаимоотношенията между граничарите и местните държавни органи, и обикновените хора са залогът за сигурността и неприкосновеността на границите на нашата родина. Много са примерите на съобразителност и смелост – израз на патриотизма на деца, младежи и възрастни, на мъже и жени от граничното население.

През 1947 г. се създават групи за съдействие, които се попълват от граничното население. През 1960 г. те се преобразуват в доброволни отряди на трудещите се (ДОТ). От по-късен етап са специализираните отряди “Млад граничар”, пише сайтът flagma.bg. 

Всъщност, именно този „патриотизъм” днес е под прицела на някои среди в обществото ни, защото те определят това като самоуправство, инициатива, която отнема и на практика изземва задълженията и дейностите на държавните правоохранителни и правораздавателни органи, което се определя като опасна тенденция.

„Създадена беше така наречената УРО-вска бригада. Наименованието идва от укрепен район за отбрана, съкратено - УРО. Задълженията на това подразделение обхващаха района от село Вълче поле-Свиленградско до Ново село и селата Левка, Студена, Лесово до Факия. Огневите точки общо бяха около 30 броя. През 1968 г. бригадата беше разформирована и на нейно място е създадена картечно-артилерийска бригада, дислоцирана основно в селата Раздел и Маломирово”. Това разказа преди години, офицер от резерва – служил в 12-ти мотострелкови полк и 7-ми разузнавателен полк в Елхово, в периода 1969-1977 г.

По това време като огневи точки са поставени танкове Т-34, със 75-милиметрови оръдия. Всяка огнева точка разполага с телефон за връзка и има определен сектор за стрелба. Предназначението на този тип военни съоръжения е да посрещнат първия удар от евентуалния ни противник, по това време – Република Турция. „Моят племенник беше войник там – в село Раздел. Поддръжката на тези точки беше планомерна чак до 1990 г., когато те губят стратегическото си значение за отбраната на страната”, разказа офицерът от резерва.

С този разказ от първо лице ставаме свидетели на документално доказателство за това, как местното население от граничните райони винаги е било активно в процедурите по охрана на държавната граница. Днес обаче тази активност сякаш става обект на критика.

По въпроса за вкопаните по южната ни граница съоръжения експертна оценка даде и бригаден генерал от резерва, който е бил началник-щаб, заместник-командир и командир на елховския полк в онези години. Според него още от времето на немците, по тези места са използвали релефа като естествената защита на местността в тези райони.

Местните хора са държали в домовете си съоръжения, необходими за спешно пълно оборудване на вкопаните съоръжения. Те са били мобилизирани при учения и учебни тревоги.

Според бригадния генерал от резерва, намесата на съветски войски е трябвало да бъде реализирана едва два дена след началото на евентуални бойни действия, които да удържат, до идването им.

В онези години страната ни е била разпределена в Одеския военен окръг. Така наречената укрепена линия “Крали Марко” по южната ни граница е била всъщност първоешелонна полоса по тогавашните бойни разчети.

Според друг ветеран от елховския полк, от вкопаните танкове се е стреляло до към 70-те години на ХХ век. Поддръжката пък на съоръженията се извършвала на всеки 3-4 месеца от запасен набор, което говори за важността им. Цялостната поддръжка обаче е била поверена на така наречените “кабове” – картечно-артилерийски батальони, съкратено КАБ, към ямболската мотострелкова дивизия.


Видно е, че гражданските арести с така наречените „свински опашки” на мигранти, които са извършвани по южната граница на България в днешни дни, не са прецедент, те имат своята история от тъмните времена на комунизма у нас. Това твърде много напомня за „червения терор” от края на 1944-45-46 г., когато по същия начин беше арестуван, а впоследствие и почти напълно унищожен, цветът на нацията ни. 

Днес тези действия заплашват да се превърнат наистина в опасен прецедент за незаконно присвояване на власт, с която тези „доброволци” не бива да разполагат и нямат право да разполагат, нещо, което уви…, вече сме виждали…! 

ВЕНЦИСЛАВ ЖЕКОВ
кореспондент на вестник „България” в София

Няма коментари: