петък, 8 април 2016 г.

ПРИКАЗКА ЗА СПЯЩАТА КРАСАВИЦА И 14-ТЕ ДЖУДЖЕТА

Снимка: www.xrest.ru
Имало едно време една спяща красавица на име Неона, която обичайно носела на главата си снежнобяло було и по цял ден се преструвала на своята починала неотдавна баба Максимилияна, която се поминала на близо 100 години, с една дума ходела и спяла...! 

Така спящата красавица, която била известна още с артистичния си "пиздоним" „Слийпинг бюти”,  си мислела, че като се преструва на баба си от периода й, когато била над 94-годишна възраст, ще изглежда по-достолепна пред 14-те джуджета - и в намаления, и в пълния им състав, както и пред останалото природонаселение на царството и господарството!

Понякога, спящата красавица Неона си позволявала да каже по някоя и друга дума пред някой представител на медиите от същото това царство и господарство. Обикновено говорела клиширани до „самотек” фрази, които не просто нищо не казвали, а направо крещели едно голямо, лъскаво, парапомпозно и слоено...НИЩО….!

Не само това, но и джуджетата също нищо не казвали пред своите почитатели, защото чакали да видят, какво точно ще каже Неона. Тя обаче като не казвала нищо и те си мълчали. Така Неонка си мислела, че всичко е на ред в нейното царство и господарство. Проблемите обаче постепенно се превръщали в скандали и ескалирали, като се "съсирвали" по местните вестници и списания, които се издавали в царството и господарството. 

Тогава Неонка още повече се преструвала на баба си - старата царевна Максимилияна. Прегърбвала се, отпускала се на двама придворни, които почти да я носели на привикналите си още от времето на баба Максимилияна ръце. Така мома Неонка изглеждала немощна и слаба и се надявала да не я закачат медиите и природонаселението й, да не я питат за това и онова, а да си стои така мирно и кротко и да си живучка на воля, размятайки снежнобялото си було на пролетно-летното течение край двореца...!

Станало обаче така, че недобросъвестни велможи, принцове, ама най-вече принцеси, взели да се оплакват от разни феодали и феодалната им власт по места. Един участвал дори в строителството на частен дворец, пък после твърдял, че ни лук ял, ни дори го мирисал…! Натрупали се жалби от велможите и спящата красавица Неона трябвало да вземе мерки. Тя обаче решила да заобиколи по преко през халите и взела, че за да замаже очите на общественото мнение на природонаселението на царството и господарството, дала един-два ордена на този и онзи - разни дърти бастуни, като например - маркиз Гин дьо Ганев, от предишната династия в същото това царство и велико господарство!

Изпратила също един-два поздравителни адреса тука, там и малко по-насам и така отново била свободна да си развява снежнобялото було, както казвало природонаселението на царството и господарството…!

Станало обаче така, че около спящата красавица Неона се завъртял Тракторът. Ама това не бил онзи лош трактор от флашките, дето го арестували по дежурни подозрения, който си бил направо булдозер, а бил друг по-прост трактор – Бранко!

Тракторът Бранко, който се явявал пръв и единствен викарий на спящата красавица, видял, че тя няма друга по-съществена работа от това да си развява по цял ден снежнобялото було и взел управлението на дворцовия вилает в свои ръце.

Само че Бранко, понеже бил трактор, разбирал само от това да кара трактора и да дои млеконадойните екземпляри във вилаета на спящата красавица!

Така, проблемите си се трупали, скандалите си избухвали един по един, нищо не се решавало, защото ако се разбутат нещата в двореца, някое от джуджетата можело да придобие по-голяма власт и да поиска на свой ред да стане спяща красавица! Особено напористо било джуджето Николинчо, което се напиняло като японски мотокар на Родопски баир..., за сега обаче си оставало просто "стрина Николина"....! 

Постепенно между джудженцата все по-усилено се заговорило за импийчмънт на действащата спяща красавица Неонка! С една дума, готвели „крива краставица” на спящата красавица….!

Тя обаче и от това не се впечатлявала особено, защото така била запленена от копринения шепот на развяващото й се на вятъра снежнобяло було, че дори не чувала собствените си гласове, които я предупреждавали за надвисналата опасност!

Така един прекрасен ден, спящата красавица Неонка била изненадана от това, че всъщност била напълно непопулярна и сред природонаселението на царството и господарството, а и сред собствените си 14-тина джуджета, въпреки, че социологическите агенции тръбяли, че тя била по-популярна дори от царя и господаря на царството и господарството! 

"Слийпинг бюти" просто се била превърнала от спящата красавица в обикновена восъчна фигура, от музея на мадам „Сисо”, която фигура не можела вече нито да говори, нито да се движи, нито дори да мисли сама.

Все пак й останало поне едно. Бялото й було продължило да се развява ефирно, имитирайки, че „Слийпинг бюти” все още само спи, тя обаче отдавна била просто един обикновен, ароматизиран парафин, който бавно се стопявал от топлината на настъпващото лято…!


За фейсбук-групата "Православни новини" 

Няма коментари: