петък, 8 април 2016 г.

„МОСАК ФОНСЕКА” И ПЛОВДИВСКИЯТ АРХОНТ

Снимка: www.snews.bg
„Името на Петър Манджуков също излезе от документите, изтекли от юридическата компания „Мосак Фонсека”… Бизнесменът Петър Манджуков отстъпил офшорна фирма, на която е бил директор, на младата си съпруга през 2012 г., показват документите…Това е фирма, която никога не съм ползвал, никога не е имала търговска дейност. Бях забравил за нея,” коментира Манджуков”. Това пише vesti.bg.

Възникват обаче някои въпроси. Първо, защо въобще е необходимо да се регистрира офшорна фирма? Второ, защо тя в продължение на само три години, няколко пъти сменя директора си, като накрая пак такъв става първият, тоест – Манджуков?  Трето, след като това е фирма, която „никога не е имала търговска дейност”, тогава защо е създадена, каква е причината да съществува юридически субект, който няма никаква дейност и никога не е ползвана тази фирма, кому е нужен подобен празен ход…и за какво…?

Същият Петър Манджуков, който е определян като „червен бизнесмен” стана първият архонт на Пловдив, след като митрополит Николай го направи такъв през 2012 г. Причината: бизнесменът дари крупна сума за изграждането на храм в пловдивския квартал „Тракия”.

„..Близкият до Георги Първанов бизнесмен получи и орден “Св. Апостол Ерм” – на името на покровителя на Пловдив. В ордена е вградена ръчно рисувана икона на светията…”, пише mediapool.bg.

А ние питаме, достоен ли е такъв човек да бъде архонт на Църквата? Носител на църковен орден прави на пръв поглед безсмислени офшорки…!

Какво излиза, че ако имаш пари, ставаш архонт, тоест, дядо Гицо, който е дарил 5 лв. на селската църква не е достоен да е архонт, въпреки, че е дарител, но понеже някой има повече пари, той автоматично става достоен…!

Има и още нещо, офшорките са начин за препиране на нечистоплътните червени милиарди, както твърди Методи Андреев. По думите му, у нас офшорките не се правят, за да се прикриват данъци, както е в останалия свят, защото у нас данъците са относително ниски. Целта е червените пари, за които преди години потвърди в телевизионно интервю съпругата на самия Андрей Луканов, да бъдат пречистени в офшорните зони и след това да влязат у нас като чуждестранни инвестиции…! Колко удобно и практично…, при това - „чисто”…!

Да оставим на страни въпроса, че е странно, как един „червен бизнесмен” става архонт на Църквата. Нали същата тази партия, която е наследница на онази партия, твърдеше някога, че „религията е опиум за народите”! Как сега стана така, че такъв „червен бизнесмен”, който би следвало да е последовател на тези именно „ценности”, изведнъж се превръща в архонт на същия този „опиум”…!?!?!?

Въобще странни хора стават архонти и за какво, само и единствено защото имат пари, без да е ясно, от къде са тези пари, какъв е произходът им…! Ами ако те са не червени, ами направо - черни, тогава как Църквата е приела това?

Но, да не бъдем така критични, все пак, митрополитът може и да не е знаел за „бизнеса” на Манджуков. Въпросът е сега, какво следва, ако се докаже, че не е особено ясно, защо са създадени тези офшорки, ако този бизнес се окаже не особено „светъл”, митрополит Николай ще отнеме ли титлата, ще отнеме ли и ордена, или всичко ще си остане по старому, както обикновено се случва у нас…!?


За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: