неделя, 24 април 2016 г.

ИМА ЛИ ПЪТ И СЛЕД ДЪНОТО….!?!?!?


Снимка: neverojatno.wordpress.com

Стигнахме дъното на свободата на словото! Така си мислехме преди години, е, оказа се, че не само не сме го стигнали, ами има живот и след дъното, надолу и надолу…!!! Това се вижда от официалния сайт на "Репортери без граници" - https://rsf.org/ranking#!/.

Репортери без граници" изготвя класацията си по шест критерия за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и информационни инфраструктури.

Страната ни отново е на последно място сред членките на Европейския съюз, но този път пред нас в класацията са дори страни като Непал, Бутан и Уганда”, пише http://offnews.bg/.

"Свободата на словото по света регистрира "рязък спад през 2014 г", се посочва в международния доклад на неправителствената организация. Две трети от 180-те страни, включени в изследването, показват по-лоши резултати в сравнение с предишните няколко години. И това вероятно успокоява някои у нас!!!

Ето как изглеждат нещата за България по години:

2002 - 38 място
2003 – 35 място
2004 – 36 място
2005 – 48 място
2006 – 36 място
2007 – 51 място
2008 – 59 място
2009 – 68 място
2010 – 71 място
2011-2012 – 80 място
2013-  87 място
2014 - 106 място

За пръв път страната отпадна отвъд символичния праг 100, на който бе през 2014 г., и затвърди тенденцията на драматично влошаване, започнала през 2006 г. Тогава България е била на място 35 от общо 161 държави и във всяка следваща класация слиза надолу”, пише dnevnik.bg.

Страната ни се оказва на място, което е по-лошо от това на Гвинея, Тимор, Бутан и Непал и е почти на една позиция с Република Конго и малко по-добре от Еквадор, Парагвай и Централноафриканската република…!

Няма страна от ЕС с по-слаби показатели от България и дори Унгария, за която от месеци насам се пише, че правителството задушава медиите, е на място 65.

На фона на това, колегите у нас сякаш изпитват някакво перверзно удоволствие да пишат и постоянно да ни напомнят, как видите ли, в Египет бил арестуван поредният журналист, в Турция забранили да снима на фотограф…! Да, това е така, така се отразяват новини и в това няма лошо, лошото е, че сякаш виждаме сламката в окото на другия, но не виждаме гредата в нашето си око…!

Дори официалният сайт на професионалната организация на журналистите у нас – СБЖ ни залива с информации за арестувани журналисти по света! Добре, отразяваме новина, приема се, трябва да сме информирани, а кой ще направи анализ на това, защо от 2002 г. насам ние не просто вървим надолу, направо се сриваме …!? Не е ли и това важно, заедно с това да отразим, че в Египет отново бил арестуван журналист…!? 

А какво направи СБЖ по въпроса за свободата на словото, то само със семинари, уебинари и предавани по "радио Бинар" конференции от Варна нещата не стават, трябват реални действия, къде е СБЖ в този процес..., какво правят те, какво са планирали, планирали ли са въобще нещо, в какви срокове и какъв е контролът на конкретни дейности....!? Иначе всичко си остава на ниво формална "публикация на официалния сайт", а това ли е грижата, която съсловната организация на "колегията" полага за условията, в които същата тази "колегия" работи....!!! 

Иначе да, информирани сме за Египет, Турция и...Пакистан, знаем, как преследват журналисти в Унгария, например, само че именно НИЕ от 38-мо място през 2002 г. сега достигаме 113-то място…!!! Всеки сам си прави анализите, а не би било лошо, да се намери един общ анализ, някой да смели информацията от статистиката и за широката публика, някой да ни стресне, за да се осъзнаем…и ние, и всички останали…! 

Няма коментари: