четвъртък, 14 април 2016 г.

ЗА БУРКАТА И НА ПОПА „ХУРКАТА”…!!

Тези дни по телевизионните репортажи видяхме мюсюлманка, която иска „попът да си свали расото”, за да си махне и тя бурката…! Това изказване е забележително тъпоумно, но като се има предвид, че е изказано от човек, който не е фактор в междурелигиозното общение, все пак не е чак такъв проблем.

Сравнението е неуместно, защото свещеникът – „попът” е духовно лице, а жената, носеща бурка - не е духовно лице. Може да се сравнява свещеник и имам, например, но не и - духовно лице с мирянин/мирянка, независимо от кое вероизповедание са.

Тоест, свещеникът няма причина да си свали расото, защото и мюсюлманските имами носят специфично облекло като духовни лица. Иначе казано, носенето на расо, не е изключение, както и не е причина да се търсят права за носенето на специфично облекло от ислямските духовни лица, защото те просто имат това право и то по никакъв начин не е накърнено.

Ние, православните християни не ходим по улицата с някакви специфични дрехи, освен в църквата, където жените си покриват косите с кърпа. Да така е, НО това се случва в църквата…! Докато бурките са облекло за навсякъде, което по същество е изключение.

Интересно е и друго. Въпросните жени твърдят, че винаги са били мюсюлмани, че не парите от Саудитските фондации са ги направили такива. Добре де, да приемем, че това е вярно. Тогава, как преди, когато също са били мюсюлманки, не са носели бурки, пък сега, продължавайки да са си същите мюсюлманки, вече трябва да носят бурки…, какво се промени за това време, ислямът ли, или вярата….!?!?!?

Странно е, как някои роми, които традиционно са били православни, изведнъж, заради пари, или заради някакви други обещания, изведнъж стават мюсюлмани….! Ромите може да нямат какво да ядат цяла година, но преди години по християнските празници винаги имаха пари за софра,  защото някой даже казваха, че са по-православни  от българите….!

Хайде холан, че не се знаем…, по Гергьовден първи са на опашката за агнешко, иначе – мюсюлмани се пишат! Разбира се, не обобщаваме всички роми, но има и много такива, което, нека да признаем, не формулира непременно тенденция…!

Има основание да се иска забрана на бурките, защото те закриват не толкова лицата, колкото САМОЛИЧНОСТТА, което е проблем в условията на повсеместен, асиметричен и световен конфликт, който формално се води между Исляма и Християнството!

Ислямът не е войнстваща религия, както и Православното Християнство не е такова. Въобще,  странно е религията да е войнстваща, защото нали Бог е любов, а това как кореспондира с насилието, в каквото и име то да се извършва…!?!?!

Поради тази причина, искането за забрана на бурките не е насилие над исляма. В същото време, искането „попът да си свали расото” е опит за подмяна на фактите.

Може да се иска „попът” да си свали расото, ако съществува забрана имамите да носят чалмоподобните си шапки, например. Такава забрана обаче няма! Тогава, искането за расото на „попа” е напълно тенденциозно, неграмотно и по същество заядливо, като целта му е единствено – внасяне на етническо и религиозно напрежение, а това точно сега най-малко е нужно и на нас – като православни християни, а и на мюсюлманите у нас! 

Затова, нека да оставим на мира расото на "попа", защото срещу бурката се поставя на "попа" хурката....!!!

За фейсбук-групата "Православни новини"

Няма коментари: