сряда, 30 март 2016 г.

ПРОБЛЕМИТЕ НА БПЦ-то НЕ СА В БНТ-то!

Всеки редник носи в раницата си, 
генералски жезъл и всеки селски поп
носи в чантата си ...
бяло було...!!!
„Св. Синод в заседанието си на 0б.02.2016 г., прот. No 4 - пълен състав, препотвърди решението си архиереи иклирици на БПЦ-БП да не участват в предаването „Вяра и общество" на Горан Благоев по БНТ 1”. Това се казва в официално съобщение на още по-официалния сайт на БПЦ-то ни.

Първото нещо, което се питаме е ЗАЩО…? Защо Синодът, демек административният орган, който така или иначе олицетворява Църквата ни, се крие от официалната национална телевизия, която е най-представителната трибуна, по отношение на официалните събития в държавата!?!?!?

Толкова далече съм от това да ставам адвокат на Горан Благоев, точно колкото съм далече и от това да защитавам или да нападам самоцелно някого. Просто се чудя, защо патриарх Неофит се подписва под решение на Синода, което касае участието на духовници да не участват в предаване по националната телевизия, в предаване, в което самият той участва, когато зае престола,…ние помним…? Какво се промени от тогава Ваше Светейшество?

Синодът ни, Църквата ни не разбра едно, че колкото повече се крие, толкова повече се излага! Така стана и със скандала в Троян, и със скандала в Гигинци, напоследък, така става с всички скандали, впрочем. Така е, понеже се мълчи, за да отмине бурята, а бурята не отминава, защото тя не се случва по нормален начин.

Стоят си там едни „великопостници”, като Снежанка и 12-те джуджета и решават ли решават едни велики дела, едни велики решения, напънала се планината и родила…..мишка…! Както обикновено, впрочем…! Всичко друго се реши, решиха се проблемите с нови епископи, каквито липсват, решиха се проблеми с искания на титли от Вселенска патрирашия, решиха се проблемите с предстоящия събор, решиха се всички скандали, та опряхме до Горан Благоев и БНТ-то...!

Има и друго, решението било от 6 февруари, писмото до БНТ е от 23 март, а ни се съобщава почти през април, без два дена…! Пак сравнително бързо, като се има предвид темпото за други събития! Виж, награждаването на Гиньо Ганев го насрочиха и го направиха скоростно….и за какво….!?!?!?

Награждават някого и за това, че Конституцията „…гарантира правото на вероизповедание на българските граждани и се утвърди Източното православие като традиционно вероизповедание за България…”.

Хубаво де, ама аз някак не знаех, че Конституцията е необходимо извънредно да утвърждава нещо, което според мен би следвало да е ясно още преди това…! Правото на вероизповедание е изконно право, то не е необходимо чрезвичайно да се потвърждава от Конституцията!

Второ, колкото до това, че Източното православие е традиционно вероизповедание за България, това също мисля, че е факт, който не се нуждае от конституционна норма…! И понеже някой, видите ли, направил нещо за това, което всъщност е трябвало да го има, пък не го е имало заради действията на една тоталитарна партия, чийто член е същият този някой, то ТОЙ бива награждаван…! Аз това не го разбирам, пък може и да не съм прав!

С това събитие обаче се бърза. Решава се в понеделник, прави се в сряда, а с решението за БНТ и Горан Благоев, се решава на 6 февруари, пък разбираме едва на 30 март. Но да не се заяждаме, ако все пак това се приема така, макар, че фактите са си факти…!

Горан Благоев може да е всякакъв, но е име, той е и представител на институция-БНТ. Хубав, лош, това е, Той е! Не е работа, според мен, на Църквата, да се занимава с отделни журналисти.Това е така, особено пък, когато става дума за национална медия, макар, че не съм представител на такава, но аз поне го разбирам, дори и да не ми е по хатъра!

И какво сега, забраниха на архиереи и клирици да ходят при Горан и ...край, Църквата вече няма проблеми, така ли….!? Всичко започва и завършва с г-н Благоев….!? Ами ДА, ама…НЕ!

Проблемите на БПЦ-то не са в БНТ-то!!! Не колегата Горан Благоев е проблемът на Църквата ни, другаде са проблемите, Ваше Светейшество, а и съм убеден, че Вие ги знаете, дори и поименно…

За фейсбук-групата "Православни новини"

2 коментара:

Анонимен каза...

Господин Жеков,Конституцията е основата на държавата

Климент каза...

Господин Жеков,

Вие като християнин и своеобразен арбитър по църковните въпроси намирате ли за благоприлично и търпимо, както и за плод на християнска добродетел у Вашия колега, който се изсилва да омаскари светлата памет на Богочурския архиепископ Серафим Соболев и да съблазни православния български народ с отвратителното си предаване, строено на клюки, обвинявайки Софийския чудотворец в неморален живот и някакви любовни връзки с не зная коя си там тьотя Зизикина?

Да интерпретирам ли тази Ви статия като своеобразни сълзи като за "Бог да прости" интелектуално мъртвия Ви приятел-колега, влизащ в новата журналистическа история като бесовско оръдие?

Преди много години един знаменит български пехливан с посредствен интелект бе казал голямата истина: "парата прави борбата!"

А Вашата съвест по какви причини замълчава неговото злодеяние?

Оставам с доброжелателство