вторник, 15 март 2016 г.

ВИНОВНИТЕ НЕВИННИ И НЕВИННИТЕ ВИНОВНИ

Един професор, бивш служител на дружество, свързвано със съмнителен предмет на дейност от близкото ни минало, съди журналист, защото го наклеветил. За съжаление това се превръщат в лавина, която е на път да залее цялото ни „демократично” общество. 

Да, именно за това става дума, за каква свобода на словото можем да говорим, ако нямаме право да пишем открито за истината, когато нещо не е на ред. Ако например даден министър краде и имаме информация за това, какво трябва да напишем, за да не бъдем осъдени, че „не е напълно известна неговата професионална деятелност” ли…!?!?! ДА, ама и тогава пак ще сме под „угрозата” да бъдем осъдени, защото това е открито изразяване на нездраво съмнение в изрядността на същия…!

Разбира се, че трябва да има правила, разбира се, че не може всеки да си пише където си поиска, каквото си поиска, разбира се, че трябва да има и съдебни дела, но за реч на омразата, например, ама именно – за реч на омразата, а не просто за реч, защото така излиза сега – казваш истината и си знаеш, че може и да те осъдят, я за клевета, я за нещо друго подобно и тогава и агент Мълдър не може да Ви спаси!

Да, клевети има, това не само не бива да се толерира, то не бива и да се оставя ненаказано, но и не може всичко, което не се хареса на някого, непременно да бъде квалифицирано като клевета.

Ето и един пример. Жителите на столичния квартал „Манастирски ливади”-изток, излязоха на протест в събота, заради това, че общината, в лицето на кмета, не си върши работата и разрешава нови строежи в района, без преди това да е предвидена основна инфраструктура за придвижване на хора и автомобили – демек - няма пътища и тротоари!

Ако някой колега напише това, то веднага може да бъде атакувано като удар по авторитета на даден кмет. Той ще извади решение, което може да стане дори и със задна дата, така че решение за изграждане на такава инфраструктура на практика да има!

Това разбира се ще е палиатив, но на основата на него, може да се твърди, че написалият съобщението срещу кмета, го клевети, защото формално решение ще има! Ето как едно невинно отразяване на събитие, може да доведе до дело за клевета, което по същество може да се квалифицира като фактическо ограничаване на свободата на словото!

Примерите са безкрайно много, защото правилата са неясни. Казването на истината трябва да е под специална защита, а възможностите за спекулация с думата „клевета” не просто трябва да се ограничат, а да се приеме вариант за обратна сила на носене на отговорност. Тоест, ако някой злоупотреби и заведе дело за клевета, ако такава не бъде установена, подалият иска, да може и той на свой ред да бъде подведен под отговорност за това, че е нанесъл щета на свободата на словото, а не - персонално - на даден колега журналист! Когато има правила, когато те са ясно формулирани, тогава и правата, и задълженията на членовете на обществото ще бъдат много по-успешно защитени.

Както се знае, в мътна вода най-лесно се ловят риби. Избистрянето на „водата” ще повиши качеството именно на демокрацията ни, поне малко…!

Непрекъснатите заплахи за дела срещу журналисти не са начин да се „озаптят писачите”, напротив. Тези дела водят до това, че родната журналистика е поставена на тотално последното място в Европа по свобода на словото! А това не е добре и за държавата, и за обществото, и за политиците, и за гражданите, и за селяните, всъщност – не е добре за всички ни….!

За webcafe.com

Няма коментари: