вторник, 8 март 2016 г.

ЧИЙ ГО…НАШИЯТ ПАТРИАРХ В МОСКВА…!?

Българският патриарх Неофит е на петдневно официално посещение в Москва по покана на Руския патриарх Кирил и на ръководството на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”.
Повод за визитата е наградата за „принос към единството на православните народи и утвърждаване на християнските нравствени ценности в обществото”/!!!/, която фонд „Единство на православните народи” присъди на патриарха ни, за 2015 г.

До тук добре, само дето няколко неща не са ясни. Първо, защо патриарх Неофит е посрещнат в Москва от „външния министър” митрополит Иларион Алфеев, а не от домакина си и равен по ранг – патриарх Кирил Московски и на цяла Русия? Протоколът изисква това, този който кани, той и посреща, а не праща някой да го замести.

Патриарх Кирил не е по-високо в йерархията от патриарх Неофит, дори формално е точно обратното, но нейсе..! А поведението му, което впрочем до голяма степен кореспондира с поведението на президента им, говори за едно класическо „големеене”, което не прави чест, най-малкото, на домакина, в случая – Кирил Руски.

Има обаче и още нещо. Чий го…нашият патриарх в Москва…!? За кой път вече той е на официално посещение именно там!? То не бяха годишнини, то не бяха поводи, то не бяха любезности! Няма лошо, първо отиде в Русия, още след като беше избран, да речем, мирно посещение, сякаш има военно такова, но – приема се, разбираемо е. Хубаво, ама след това поне пет пъти пак ходи там! Е защо не отиде при сръбския патриарх Ириней, при румънския Даниил, при Атинския архиепископ Йероним, примерно, а ходи единствено и само в Русия…!?

Знаем предпочитанията на нашите владици, поне на огромното болшинство от тях, към Русия и по-специално към СССР, ама поне малко от малко не би било лошо да се демонстрира, че уж не сме зависима Църква от Руската, дето се казва, за пред хората…!

Светият ни Синод обяви неотдавна, че има три условия пред Вселенска патриаршия, за да вземе участие в срещата на предстоятелите на поместните православни църкви в Женева от 21 до 28 януари.

1. Св. Синод на БПЦ поиска да разполага предварително с дневния ред на срещата, 2. Да присъстват всички поместни православни църкви. и 3. - уреждането на статута на Чешко-словашкия митрополит Ростислав!!!

Четем тези три условия, които пак повтаряме, се поставят от БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА и се питаме, какви БЪЛГАРСКИ интереси се защитават с тези три условия.....? Те и трите касаят интересите на Руската патриаршия...!

Кой накара нашата Църква да постави тези условия, отново Иларион Алфеев ли...!?!?!?

Та и сега така, понеже мина срещата в Женева, патриархът ни сега е отново на спявка при „командващия” офицер,…да му „набиват канчето”, да му „навият гайките”, или по случай 8-ми март…!?!?!?

За webcafe.bg

Няма коментари: