вторник, 8 март 2016 г.

11 ЛЕГЕНДИ ОТ КОМУНИЗМА

Снимка: xn--b1agjhxg2e.com
Всички сме ставали свидетели на митовете и легендите на комунизма. Независимо, дали сме живели по това време, и колко сме живели тогава, митовете са живи и днес, а присъствието им е някак тягостно, защото местоположението им е невероятно! Ето част от митовете на комунизма, които имат свой странен живот дори и днес, повече от 25 години след промените:

1.     При комунизма нямаше престъпност!

Това един от класическите доводи на онези, които имат силна носталгия по онова време. Проблемът е, че този довод увисва като прани гащи на село! Ниска престъпност и дори почти никаква е била по времето на Хитлер в Германия. Всяка диктатура води след себе си изключително ниска престъпност, поради факта, че при диктатурите, престъпността не вирее, тя се явява конкуренция и бива опустошена по естествен начин. Така е и в СССР по време на комунистическия режим, така е в Италия при Дучето, в Испания при Франко, в Португалия при Салазар и така нататък - навсякъде, където има диктатури!

2.     При комунизма ходехме на море всяка година!

Все още има много хора от средното и застаряващото поколение, за които 14-те дни всяко лято на Китен в бунгалата на „Промпроект”, например, е било щастието в живота! Твърде ниска топка е да се възприемаш като някакво зомбирано същество, на което се подхвърлят едни 14 дена, в които се храниш сравнително прилично и това да е повод да смяташ, че си намерил истинското щастие, ходейки по няколко километра на ден, за да стигнеш до плажа…! Освен това, ако цените тогава са били ниски за всички, е, нека не се чудим, защо сега за високи…! Сега плащаме за тогава…! Безплатен обяд просто няма и не е имало никога…!

3.     При комунизма цените бяха ниски!

Да, цените при комунизма наистина бяха ниски, спрямо заплатите, но и не чак толкова. При 100 лв. заплата тогава , за една обикновена чертожничка в проектантска организация, парното й тогава беше 10 лв. на месец, сега при 1000 лв. заплата – парното е 100 лв., каква е разликата? Освен това, ако приемем все пак, че цените са били по-ниски, нека да видим качеството им…!

4.     При комунизма всичко беше по-качествено!

Ами тогава всичко беше по-качествено, не само при комунизма, но и при капитализма, защото все още ги нямаше всичките тези химии, които днес ги ядем и пием. Но При една капсулирана система, каквато беше комунистическата, как да очакваме друго, освен собствено производство, което беше за така нареченото „самозадоволяване”, колкото и днес това да ни звучи комично, а собственото беше малко…!

5.     При комунизма бяхме по-спокойни!

Всъщност, не бяхме по-спокойни, а бяхме така програмирани, че да не изпитваме нужда от нищо повече от това, което ни се предоставяше.

6.     При комунизма имаше работа!

Да, тогава имаше работа и това беше задължително, за да няма хора, които да са свободни да мислят за друго, освен за работата си! На практика днес има много повече възможности за работа, не само вътре в страната, но и в целия ЕС, но ние сме си свикнали да гледаме навътре, да си държим на нашето и поради тази причина някои се заблуждават, че при комунизма е имало повече работа.

7.     При комунизма имахме пари, но нямаше стоки, сега има стоки, но нямаме пари!

Това е поредната заблуда, защото при комунизма имаше пари, ама някои имаха пари, другите, които бяха огромното болшинство, работеха за заплата между 120 и 250 лв. и това беше всичко!

8.     При комунизма не се крадеше!

Това е една от най-големите заблуди, защото, поради това, че в онзи период нямаше почти нищо и всичко се намираше с връзки, именно тогава се крадеше най-много, защото просто всичко беше дефицитно и се намираше по „втория начин”, тоест чрез корупция – а това беше продукт на кражби.

9.     При комунизма децата играеха навън, а сега са пред компютрите!

Това също е една от заблудите, да, децата днес стоят повече време пред компютрите, защото компютърът е прозорецът им към света. Днес те са по-малко активни в игрите навън, но са с в пъти по-широк мироглед от преди години, когато компютърът беше екзотика! Едното е за сметка на другото, въпреки, че все повече млади хора днес спортуват и търсят този вид активности.

10.                       При комунизма не си заключвахме вратите!

Не само че си заключвахме вратите, ами и търсехме допълнителни брави при комунизма, защото душегубните комуналки, в които живеехме, а и все още живеем, бяха строени от така наречените „Строителни войски” /!!!/, а там „изненадите” винаги бяха неочаквани – я липсващ панел, я запълнена дупка с хартия, я врата, която не пасва на касата или дори врата, която като се заключи, на практика не е заключена, защото бравата не работи! Иначе да, имаше за всички, ама - по малко…!

11.                       Т. Живков: „Това което аз построих, Вие не можете да го боядисате!”

Все още някои помним наглостта на правешкия хитрец, който цели 33 години управлява България като своя бащиния. И какво толкова построиха - НДК, което глътна парите за един цял жилищен комплекс, колкото една софийска „Младост”, което си беше абсолютно разхищение! Построиха едно „Кремиковци”, което се оказа, че е напълно нерентабилно, защото няма суровина, с която да работи, защото наоколо няма почти никакви руди! Построиха един-два завода, които днес представляват тучни поляни, толкова бяха качествени, че не издържаха и 50 години! Построиха панелки, които сега се чудим, как да санираме, за да стават за нормален живот! А да, построиха и летяща чиния на Бузлуджа, с която се надяваха да се присъединят към своите си един ден…! Е, ние не боядисахме онова, което е „построил” товарищ Живков, но къде е той сега, за да види, какво се случва с „превозното му средство” на Бузлуджа – Брюксел ще дава пари, за да го ремонтират, а не „братска” Москва…!!!

Няма коментари: